Lån en minibus
Plejecentrene i Roskilde Kommune har en række minibusser til rådighed. Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet, at minibusserne fremover skal kunne lånes af frivillige sociale foreninger og fællesskaber, der ønsker at lave aktiviteter for ældre borgere i Roskilde Kommune.
Her på siden kan du se, hvordan din forening eller dit fællesskab kan låne en minibus.
Hvordan låner du en minibus?
Hvis du gerne vil låne en minibus, kan du kontakte lederen på følgende plejecentre:
Plejecentre i Roskilde by
Plejecentre i den nordlige del af kommunen
- Gundsø Omsorgscenter (Ågerup)
- Plejecenter Kastanjehaven (Jyllinge)
Plejecentre i den sydlige del af kommunen
- Plejecenter Oasen (Viby Sjælland)
- Plejecenter Toftehøjen (Viby Sjælland)
Plejecenter Sct. Jørgensbjerg deler minibus med Kristiansminde. Der kan derfor ikke lånes fra Sct. Jørgensbjerg.
Mere information
Minibusserne udlejes til frivillige sociale foreninger og fællesskaber, som ønsker at køre ældre hjemmeboende borgere til fællesskabsstyrkende aktiviteter.
Indsatsen understøtter derfor også byrådets vision 'Velfærd skaber vi sammen'.
Minibussen kan ført udlånes, når der er indgået en skriftlig aftale, som både er underskrevet af det pågældende plejecenter og af dig.
Du kan fx låne en minibus til spiseordning, indkøbsture eller lignende aktiviteter.
Forvaltningen eller plejecenterets leder kan afvise en anmodning om lån af bussen, hvis formålet ikke stemmer overens med reglerne for udlån af bussen.
Plejecentrenes beboere har førsteret til minibusserne. Hvis et plejecenters beboere ønsker at bruge minibussen, kan den derfor ikke lånes i det pågældende tidsrum.
Hvis plejecentrets beboere ikke skal bruge minibussen, kan den i princippet lånes på alle tidspunkter.
Læs regelsættet som PDF
Regelsæt for udlån af kommunal minibus til frivillige sociale foreninger og fællesskaber til aktiviteter til gavn for ældre borgere i Roskilde Kommune
Dette regelsæt dækker retningslinjer for udlån af kommunal ejede minibus til fællesskaber og frivillige sociale foreningers tilbud til ældre hjemmeboende borgere i Roskilde Kommune.
Minibus, som kan udlånes i henhold til dette regelsæt er i dag tilknyttet udvalgte plejecentre i Roskilde Kommune.
En minibus kan fragte op til ni passagerer inkl. chaufføren og kan anvendes af en chauffør med et B-kørekort (lille kørekort).
Minibussernes hovedformål
Minibussernes hovedformål er til befordring af borgere, der bor på de pågældende plejecentre. Det er ikke tilladt at udlåne en minibus til pårørende til privat brug.
Udlån af minibus til foreninger og fællesskaber
En minibus kan udlånes til frivillige sociale foreninger og fællesskaber, som i lokalområdet har til formål at køre ældre hjemmeboende borgere til forskellige aktiviteter, der styrker fællesskabet for de involverede borgere. Indsatsen understøtter dermed byrådet i Roskilde Kommunes vision om ”Velfærd skaber vi sammen”. Minibus kan først udlånes når der er indgået en skriftlig aftale herom, der er underskrevet af udlåner og låner.
Beskrivelse af frivillig social forening og fællesskaber, som kan benytte udlån af minibus
Frivillige sociale foreninger er organisationer, der drives af frivillige og har til formål at styrke sociale fællesskaber og støtte sårbare grupper. De tilbyder hjælp og aktiviteter, der fremmer mental sundhed, forebygger ensomhed og skaber social inklusion. Foreningerne er ofte uafhængige af kommunale strukturer, men samarbejder om fælles mål. Målgruppen for frivillige sociale foreninger inkluderer ofte borgere i sårbare livssituationer, fx ældre, som oplever ensomhed, unge med psykiske udfordringer, hjemløse, personer med misbrugsproblemer, mennesker med handicap, nytilkomne flygtninge og minoriteter, samt familier med begrænsede sociale netværk. Gennem sociale fællesskaber og aktiviteter som spisefællesskaber, gåture og støttegrupper arbejder foreningerne på at fremme social inklusion og tilbyde støtte til dem, der har brug for et stærkere netværk og fællesskab. Med et fællesskab kan der være tale om gruppe af borgere, der på et mere løst grundlag, og uden at være en forening, ønsker at styrke aktiviteter og fællesskaber for ældre borgere.
Logbog
Der skal føres logbog over alle kørte ture. Logbogen skal indeholde navn på chauffør, dato, antal kilometer og andre bemærkninger. Logbogen skal ligge i handskerummet.
Chauffører
Frivillige chauffører og hjælpere kan få tilbudt et førstehjælpskursus i Roskilde Kommune.
Chauffører skal instrueres i brug af minibussen – enten ved en teknisk medarbejder (Ejendomsservice) eller ved en erfaren chauffør af en minibus.
Hvis der køres med kørestole, skal chaufføren være instrueret i at fastspænde disse.
Der er ikke krav om erhvervskørekort for at køre bussen. Chaufføren er forpligtet til at overholde færdselsloven og betaler derfor selv fart- eller p-bøder.
Forsikring
Passagerne er dækket af den enkelte minibus’ forsikring. Chaufføren er dækket af egen heltidsulykkesforsikring, som chaufføren selv er ansvarlig for at have tegnet.
Selvrisiko i forbindelse med eventuel skade på bus skal betales af chaufføren, hvilket i 2024 er sat til op til 15.000 kr. Opstår skade skal chaufførs selvrisiko dækkes af Roskilde Kommune.
Advarselstrekant og gule veste
Der skal være en advarselstrekant og gule sikkerhedsveste til alle i en minibus.
Betaling
Udlån af en minibus sker vederlagsfrit. Låner af bussen er ansvarlig for at aflevere bussen med samme mængde brændstof som ved start på udlån. Foreningen og/eller fællesskabet betaler selv denne udgift.
For at tilgå nøgle i nøgleboks til minibus, skal den enkelte forening eller fællesskab købe en saltobrik.
Booking af en minibus
En minibussen kan kun anvendes, såfremt de er booket. Udlån aftales med det enkelte plejecenters ledelse. Det skal tilstræbes, at udlån sker på faste tider.
Oprydning og renholdelse af en minibus
Brugerne af en minibus har et fælles ansvar for at holde denne pæn og ren. Er en minibus blevet ekstraordinær beskidt, er foreningen ansvarlig for rengøring.
Såfremt dette ikke sker, kan brugere af den enkelte minibus blive pålagt at betale for den nødvendige rengøring. Opleves det, at brugere af en minibus gentagne gange efterlader denne beskidt, kan de få karantæne fra at benytte en minibus i en periode.
Køreturens formål og længde
Der er ingen begrænsninger i forhold til den kørte afstand under udlån af en minibus. En minibus må dog i udgangspunktet ikke forlade Danmark. Bussen må udlånes i op til 10 timer.
Miljøzoner
Flere danske storbyer har indført miljøzoner. Dieselbiler må køre i miljøzonerne, hvis bilen har påmonteret partikelfilter eller lever op til Euronorm 5 eller over. Byer som pr. medio 2024 har indført miljøzoner er København, Frederiksberg, Aalborg, Aarhus og Odense.
Lån af minibus
Ved aftale om udlån skal oplyses navn på chauffør. Chauffør er selv ansvarlig for at have et gyldigt kørekort.
Ansvar ved brug af en minibus
Chaufføren er ansvarlig for overholdelse af færdselsloven.
Låner af en minibus har ansvaret for, at denne efterlades i samme stand som ved start på udlån.
Chaufføren er ansvarlig for at meddele eventuelle driftsproblemer til plejecenteret/ansvarlige fra Ejendomsservice, f.eks. manglende lygtepærer, osv. Chaufføren er ansvarlig for at melde vognskade på køretøjet eller på modpart til plejecenteret/ansvarlige fra Ejendomsservice. Dette skal ske for at sikre hurtig og korrekt skadesanmeldelse.
Nøgle skal altid afleveres tilbage lige efter brug. Placering og udlån af nøgle vil følge af de specifikke plejecentre.
Vanvidskørsel
Færdselsloven giver mulighed for at køretøjer, der er ejet eller leaset af arbejdsgiver, kan konfiskeres ved vanvidskørsel. Får Roskilde kommune konfiskeret et køretøj vil føreren af bilen blive erstatningsansvarlig for det tab kommunen vil blive påført.
Vanvidskørsel omfatter bl.a.
- Kørsel med hastighedsoverskridelse med mere end 100 % ved kørsel over 100 km/t
- Kørsel ved hastighed på 200 km/t eller derover
- Spirituskørsel med en promille over 2,00
- Særlig hensynsløs kørsel
- Uagtsomhed, der fx forvolder betydelig legemsbeskadigelse og i værste fald manddrab
Hvis føreren i strid med reglerne overlader bilen til andre, end dem som må føre bilen, påtager føreren sig et selvstændigt erstatningsansvar for eventuelle skader på en minibus og for tab i forbindelse med konfiskation af bilen som følge af vanvidskørsel.
Introduktion
Den busansvarlige har ansvaret for at sikre, at der gennemføres introduktion til brug af bussen. Introduktionen omfatter:
- Fremvisning af gyldigt kørekort og underskrivning af låneaftale
- Betjening af bussen
- Eventuelt en prøvekøretur
- Udlevering af nøgle
Busmappe
Busmappe er placeret i bussen og indeholder bl.a. vigtige telefonnumre og kopi af registreringsattest. Busmappen holdes ajour af busansvarlig. Mappen medbringes altid på køreture.
Førstehjælpskasse og gule veste
Der er en førstehjælpskasse i en minibus. Den busansvarlige bør løbende undersøge om førstehjælpskassens indhold er opdateret. Hvis der skal fyldes op i kassen, kontaktes plejecenteret/Ejendomsservice.