Politik for sociale indsatser som PDF

Godkendt i Byrådet den 17. juni 2015
”Roskilde Kommunes vision er at styrke den enkelte borgers tryghed og muligheder i livet gennem uddannelse, stærke fællesskaber og en solid kerneservice. Vi vil være kendte for at have fokus på kerneopgaven, hvor borgere med behov for sociale indsatser får en virksom støtte fra et fællesskab mellem kommunale medarbejdere, civilsamfund og erhvervsliv, så den enkelte kan leve en tilværelse så tæt på det, som den enkelte ønsker og formår. Vi vil fremme innovation og nye samarbejdsformer generelt.”
Skal den korte vision foldes lidt mere ud, kan den suppleres med:
Visionen udtrykker dobbeltheden og dynamikken mellem den enkelte borger og samspillet mellem borgeren selv, borgerens sociale netværk, kommunen, frivillige personer, foreninger samt civilsamfundet og erhvervslivet i øvrigt.
Det er i denne trekant mellem borger, kommune og lokalsamfund, at de politiske mål for de kommende år ønsker at fokusere en bedre kvalitet i de sociale indsatser - hvad enten vejen hertil retter sig mod kommunens egne indsatser eller mod facilitering af indsatser fra pårørende, civilsamfund og erhvervsliv.
Målet er, at borgerne skal opleve, at der i sagsbehandlingen sker vurdering af alle relevante udfordringer og ressourcer i borgerens liv og at støtten ydes sammenhængende og med høj kvalitet.
Der etableres netværksmøde-koncept omfattende social-, beskæftigelse-, sygedagpenge-, misbrugs- og familieområderne i Roskilde Kommune til brug for borgere med behov for indsatser fra flere parter.
På psykiatri- og misbrugsområdet etableres aftale med Region Sjællands lokale Psykiatri Øst om sammenhængende støtte og forløb til borgere med behov for støtte fra flere parter
Der benyttes borger-rejser for at få borgernes oplevelse af tiltagene. En borger-rejse består i, at en borger og relevante medarbejdere gennemgår borgerens sagsbehandlingsforløb, hvor der undervejs bliver udpeget situationer, som kan forbedres.
Målet er, at der sættes fokus på den gode (re-)habiliterende samtale som en vigtig del af sagsbehandlingen.
Der udformes et værdipapir for den gode professionelle samtale.
Myndighed og udfører gennemgår sammen hvert kvartal et antal handleplaner og pædagogiske planer for at vurdere (re-)habiliteringssigtet i støtten. Borgerne inviteres til at deltage i denne gennemgang og i en vurdering af deres samlede støtte. Der gennemgås min. 16 sager i 2015 og 2016.
Der gennemføres en evaluering efter 1 år omkring virkningen af tilbuddet i f.t. borgeres oplevelse af tilbuddet.
Som generelt tiltag i f.m. rehabilitering og øget selvstændighed indføres struktureret og systematisk dokumentation på botilbud af borgeres mestrings-evner på relevante parametre for at opnå faglig refleksion til forbedring af indsatserne, og til at skal belyse virkningen af støtten for borgerne, således der efterfølgende kan opstilles overordnede effektmål til ”Resultater i Roskilde”.
Målet er: Flest mulige unge, der er aktivitetsparate ledige under 30 år med en psykisk sårbarhed, skal være tilbage i job/uddannelse eller tilbage som job-/uddannelsesparate inden for 2 år.
En forstærket Indsats indgår i de øvrige tiltag, der gøres på beskæftigelsesområdet. Der gives bl.a. kompetenceudvikling af sagsbehandlere til at støtte øget empowerment, indføres netværksmøder og sammenhængende intensiveret støtte til de unge med moderat/svære psykiske eller misbrugsproblemer, udvikles socialøkonomiske virksomheder m.m.
er en baseline-måling i april 2015 og derefter årligt på grundlag af eksisterende registreringer af borgere. Målgruppen defineret som: ”Unge under 30 år med psykisk sårbarhed, som får støtte efter serviceloven og er registreret som ledig”
Målet er, at der etableres aktivitetstilbud i civilsamfunds-regi.
Der indgås aftale med civilsamfunds-aktører om at bistå med etablering af nye tilbud.
at der opgøres antal tilbud samt antal ugentlige brugere fra Center for Handicap og Center for Socialpsykiatri, som kommer i tilbuddene.
Målet er, at borgere bliver mere selvhjulpne ved brug af social it-støtte som smartphones/tablets.
Der gøres i første omgang forsøg i et botilbud og i hjemmevejledningen. Erfaringerne fra dette bruges til vurdering af videre udbredelse med tilpasning til de forskellige målgrupper.
at det opgøres hvor mange borgere, der gør brug af smartphones/tablets samt deres oplevelse af brugen af disse.