You are here

Madens Uge i skolen i uge 41

Roskilde Kommune har gennem flere år sat fokus på at skabe gode vilkår for maden og måltiderne på skolerne.

Læs mere om aktiviteterne under spørgsmål og svar.

Som led i dette arbejde afholder vi Madens uge i Skolen i uge 41 med tilbud om aktiviteter til 4.-8. klassetrin. Formålet er at gøre særligt eleverne opmærksomme på madens og måltidets betydning for deres trivsel og læring. Madens uge byder på disse aktiviteter til skolerne:  

  • Madpakkeværksted sammen med studerende på ZBC for 6. klassetrin
  • Vildt på menuen - med Danmarks Jægerforbund på Boserupgård Naturcenter for 4.-6. klassetrin
  • Åben skole undervisningsforløb i madkundskab med besøg i enten et hotelkøkken, hos en kvægproducent eller Madservice Trekroner. Virksomhederne arbejder med fødevarer på vidt forskellige måder. På Comwell arbejder køkkenet ambitiøst med bæredygtighed og forebyggelse af madspild. På Bondegaarden er produktion af oksekød tæt forbundet med naturpleje og i Madservice Trekroner er der høj faglighed i spil når der skal produceres sund og velsmagende mad til ældre på plejecentret

 

Vi beder om kontaktinformationer i forbindelse med tilmelding.

Læs om hvordan vi behandler dine oplysninger her

 

Aktiviteter i Skolemadens uge

  • MadpakkeJam

    6. klasse deltager i et madpakkeværksted på ZBC, hvor de arbejder med at lave velsmagende og sunde madpakker. Eleverne får opmærksomhed og handlekompetence i forhold til madens betydning for deres trivsel og læring.

    Vi tager udgangspunkt i "madpakkens fem fingre": korn, grønt, frugt, fisk og kød – og eleverne fremstiller selv deres madpakke ud fra ’madpakkehånden’. Vi slutter værkstedet af med at spise madpakken i fællesskab – og ser hvad vi har lært gennem en quiz.

    Undervisningen varetages af elever og lærere fra ZBC.

    Det er en forudsætning at minimum én af klassens lærere deltager aktivt i værkstedet sammen med eleverne.

    Hvor: ZBC, Maglegårdsvej 8, 4000 Roskilde
    Varighed: 1½ time

    Tilmelding sker ved at trykke på det tidspunkt du ønsker at booke.

    Mandag d. 7. oktober kl. 12-13.30

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 9-10.30

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 10.30-12

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 12.30-14

    Onsdag d. 9. oktober kl. 9-10.30

    Onsdag d. 9. oktober kl. 10.30-12

    Onsdag d. 9. oktober kl. 12.30-14

    Torsdag d. 10. oktober kl. 9-10.30

    Torsdag d. 10. oktober kl. 10.30-12

    Torsdag d. 10. oktober kl. 12.30-14

  • Vild med mad – Danmarks Jægerforbund

    Boserup Naturcenter inviterer til et forløb om vildt, behandling af vildtkød og tilberedning af smagsprøver. Danmarks Jægerforbund forlægge et stykke vildt, og fortæller om jagt, dyreetik og det nedlagte stykke vildt. Herefter vil klasserne i samarbejde med udeskole vejleder dissekere fasaner/ænder, som klasserne til slut får ansvar for at tilberede over bål efter jeres egne opskrifter.

    Tid: onsdag d. 9. oktober fra kl. 10:00 til 14:00

    Målgruppe: 4.-6. klasse

    Antal deltagere: 3 klasser samtidig

    Tema: Dyreetik, vildt over bål.

    Forberedelse til dagen: I skal selv have de ingredienser og råvarer med, som i ønsker at tilberede på bål sammen med fasanen/ænderne. I har som udgangspunkt et bål til jeres rådighed + bålgrej/gryde.

    Tilmelding sker ved at trykke på det tidspunkt du ønsker at booke.

    onsdag d. 9. oktober fra kl. 10:00 til 14:00

     

  • Sæson og madspild i et hotelkøkken

    Tid: mandag – torsdag i uge 41, kl. 10 - 11

    Sted: Comwell Roskilde, Vestre Kirkevej 12, 4000 Roskilde

    Målgruppe: Madkundskab (6. kl.)

    Indhold: Forløbet er et alternativt bud på et åben skole forløb, hvor eleverne får indsigt i arbejdet på et hotelkøkken med særligt fokus på, hvordan de arbejder med sæson og madspild i relation til en bæredygtig madproduktion.

    Forløbet starter på skolen, hvor der tages afsæt i en video optaget på Comwell hotel i Roskilde og et skriftligt materiale til læreren og eleverne. Her skal eleverne dels udvikle idéer til kreativ anvendelse af grøntsags- og frugtrester for at mindske madspild og prøve kræfter med eddikesyltning, som en måde at ”strække sæsonerne” på.

    Forløbet afsluttes på Comwell, hvor eleverne skal fremlægge deres kreative bud på at mindske madspild for køkkenchefen Rasmus Rasmussen, der selv vil fortælle yderligere om deres arbejde med sæson og madspild og byde på et lille sensorisk værksted med smagsprøver.

    Forberedelse: Gennemførelse af opgaverne i undervisningsmaterialet.

    Undervisningsmaterialet findes i to versioner:

    en skærmvenlig

    en printvenlig

    Læringsmål: Forløbet tager afsæt i færdigheds- og vidensmålet: Bæredygtighed og miljø

    Tilmeling sker ved at trykke på det tidspunkt du ønsker at booke

    Mandag d. 7. oktober kl. 10-11

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 10-11

    Onsdag d. 9. oktober kl. 10-11

    Torsdag d. 10. oktober kl. 10-11

     

  • Oksekød og kødkvalitet

    Tid: mandag – torsdag i uge 41, kl. ca. 10 - 14

    Sted: Bondegaarden, Engtoften 14-16, Østrup, 3670 Veksø

    Målgruppe: Madkundskab (6. kl.)

    Indhold: Forløbet er et alternativt bud på et åben skole forløb, hvor eleverne får indsigt i produktionen af oksekød fra mark til slagteri. Der er fokus på kødkvalitet, udskæringer herunder hakket oksekød og tilberedningsmetoder.

    Forløbet starter på skolen, hvor der tages afsæt i en video optaget hos kødproducenten Bondegaarden og på slagteriet Kosakgården. I videoen bevæger vi os fra kvæget på marken til det færdighakkede kød. I tilknytning hører et skriftligt undervisningsmateriale, hvor eleverne skal arbejde teoretisk og praktisk med den perfekte stegning af hakkebøffer, samt udvikle opskrifter på alternative tilberedninger af de bindevævsrige udskæringer, der ellers ofte blot bliver hakket.

    Forløbet afsluttes på Bondegaarden, hvor eleverne vil blive vist rundt på gården af Jørgen Skou Larsen og møde dyrene i deres naturlige omgivelser. Herudover skal eleverne fremlægge deres arbejde med alternative udskæringer.

    Forberedelse: Gennemførelse af opgaverne i undervisningsmaterialet.

    Undervisningsmaterialet findes i to versioner:

    en skærmvenlig

    en printvenlig

    Læringsmål: Forløbet tager afsæt i færdigheds- og videns målene: Kvalitetsforståelse og madforbrug samt grundmetoder og madteknik.

    Tilmelding sker ved at trykke på det tidspunkt du ønsker at booke

    Mandag d. 7. oktober kl. 10-14

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 10-14

    Onsdag d. 9. oktober kl. 10-14

    Torsdag d. 10. oktober kl. 10-14

  • Sund mad til ældre

    Tid: mandag – torsdag i uge 41, kl. ca. 9 - 12

    Sted: Plejecenter Trekroner, Trekroner Centervej 41, 4000 Roskilde

    Målgruppe: Madkundskab som valgfag (7. -8. kl.)

    Indhold: Forløbet er et alternativt bud på et åben skole forløb, hvor eleverne får indsigt i det daglige arbejde med at planlægge og tilberede mad til ældre på plejecenter. Fokus er på sundhed, kost til småt spisende og kulinarisk kvalitet.

    Forløbet starter på skolen, hvor der tages afsæt i en video optaget i og omkring køkkenet på Plejecenteret Trekroner. I tilknytning hører et skriftligt undervisningsmateriale, hvor eleverne vil blive stillet over for udfordringen at planlægge et aftensmåltid til småt spisende ældre på plejecenter, der både er ernæringsrigtigt og appetitvækkende. De skal arbejde med udvikling af opskrifter, kostberegning, tilsmagning, anretning og kvalitetsvurdering.

    Forløbet afsluttes på Plejecenteret Trekroner, hvor eleverne skal præsentere deres arbejde med opskrifterne for ernæringsteknolog Annelie Paaske Hansen, der selv vil fortælle yderligere om arbejdet på plejecenteret.

    Køkkenet på plejecenteret har tilbudt at sætte en af elevernes udviklede retter på menukortet, så både elever og de ældre kan smage på resultatet produceret i et professionelt køkken. Dette kræver dog, at køkkenet modtager opskriften ca. to uger inden besøget.

    Forberedelse: Gennemførelse af opgaverne i undervisningsmaterialet.

    Undervisningsmaterialet findes i to versioner:

    en skærmvenlig

    en printvenlig

    Læringsmål: Forløbet tager afsæt i færdigheds- og vidensmålet: Sund mad til målgrupper.

    Tilmeling sker ved at trykke på det tidspunkt du ønsker at booke

    Mandag d. 7. oktober kl. 9-12

    Tirsdag d. 8. oktober kl. 9-12

    Onsdag d. 9. oktober kl. 9-12

    Torsdag d. 10. oktober kl. 9-12

Senest opdateret

10.07.2019