You are here

Begræns udbuddet, og varier fra dag til dag

Af Holger Petersen, Kommunikation, Skole og Børn
Ny model for mad på skolerne har blandt ingredienserne også forslag om tilskud til skolemad for børn, der kommer fra hjem med begrænset økonomi

Skole- og Børneudvalget har godkendt en model for, at børn kan få sund og billig mad i skolen. Modellen er udarbejdet i samarbejde med Madkulturen.

- Børn, der spiser nok og sundt, kan bedre følge med og lære noget i skolen. Derfor skal vi kunne tilbyde god og sund skolemad, som alle kan betale, i alle skolers kantiner. Det er det, den nye model skal hjælpe os med at sikre, siger borgmester Tomas Breddam.

Med i modellen er som nævnt også et forslag om at indføre et tilskud, som skal gøre maden billigere for familier, der har en begrænset økonomi. Modellen peger ikke på en bestemt måde at gøre det på, men nævner et par muligheder.

Forvaltningen skal nu arbejde videre med disse muligheder og forelægge et forslag, udvalget kan tage stilling til. Et forslag, som udvalget kan sende videre til forhandlingerne om kommunens budget for 2021.

- Der kan være stor forskel på familiers overskud og økonomi. Det er vigtigt, at alle børn har mulighed for at købe mad i kantinen, også børn fra ikke så velstillede familier. Derfor har udvalget bedt om et forslag til, hvordan vi økonomisk kan sikre, at de børn også kan købe mad i kantinen sammen med deres kammerater. Mad og måltider handler i høj grad om fællesskab, og det skal alle børn være en del af, siger formand for Skole- og Børneudvalget Jette Henning.

Begræns udbuddet, og varier fra dag til dag

Modellen for sund og billig mad på skolerne har en række anbefalinger om sortiment, kvalitet, tilgængelighed og normering.

Skolekantinerne skal arbejde med et begrænset og let overskueligt dagligt udbud af mad, lyder en af anbefalingerne, og med variation fra dag til dag. Et smalt sortiment gør det nemlig lettere at hæve både den ernæringsmæssige og den kulinariske kvalitet, herunder andelen af økologiske varer. Og så vil det være godt at planlægge med en langsigtet menu, som lægges op på skolens hjemmeside.

I spørgsmålet om forældrebetalingen er modellen inspireret af bl.a. Københavns og Frederiksberg Kommune, der yder tilskud til forældrenes betaling til skolemaden.

Priserne for et frokostmåltid på skoler i Roskilde Kommune svinger i dag mellem 15 og 25 kr.

Dato: 23. Januar 2020

Senest opdateret:

23. Januar 2020