You are here

Elever prøver kræfter med både fisk og fasan

Af Holger Petersen, Skole og Børn
  • På Boserupgård Naturcenter skal eleverne prøve kræfter med at flå en fasan i Madens uge. Billedet er fra en tidligere aktivitet.

    På Boserupgård Naturcenter skal eleverne prøve kræfter med at flå en fasan i Madens uge. Billedet er fra en tidligere aktivitet.

I Roskilde Kommunes initiativ ’Madens uge i skolen’ i uge 41 bliver lokale skoleklasser tilbudt en række madaktiviteter uden for skolens normale rammer.

I uge 41 sætter Roskilde Kommune spot på mad og måltider i skolen gennem en række forskellige tilbud om madaktiviteter til kommunens skoleklasser. 

Flere af aktiviteterne, såsom et madpakkeværksted på erhvervsskolen ZBC og en vildt-workshop med Danmarks Jægerforbund, er fuldt bookede. ’Madens uge i skolen’ afholdes som led i Roskilde Kommunes flerårige indsats for at øge elevernes viden om og interesse for mad og fødevareproduktion.

”Vi skal have eleverne til at interessere sig for mad – både for de gode råvarer, for at lave mad og for at spise sundt og varieret. De får viden om mad, og hvor den kommer fra, men bliver måske også inspireret til at vælge uddannelse inden for dette felt”, siger Jette Henning, formand for Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune.

Fælles for tilbuddene er, at eleverne selv spiller en aktiv og central rolle i aktiviteterne. På Boserupgård Naturcenter får eleverne selv fingrene i fjerene, når der skal flås en fasan. I madpakkeværkstedet er det frokosten, der får sig en tur, når eleverne under kyndig vejledning af studerende på ZBC skal kreere madpakken med udgangspunkt i ’madpakkens fem fingre’: fisk, grønt, frugt, korn og kød.

Videns- og forandringsorganisationen Madkulturen, der ligger i Roskilde, er samarbejdspartner på flere af aktiviteterne. 

”Vi ved, at danskerne spiser mindre og mindre hjemmelavet mad, men samtidig har der aldrig før været så stort fokus på mad og råvarers vej fra jord til bord. Derfor er det så vigtigt, at børnene kommer ud og oplever maden på egen krop – både hos producenterne og ved selv at få fingrene i dejen,” siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.

Læs mere om Madens uge i skolen.

Dato: 08. Oktober 2018

Senest opdateret:

18. Marts 2019