Cyklister kan nu fortsætte for rødt lys i 16 kryds med i alt 40 hjørner
  • Hoejresving

Formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn, har sammen med bestyrelsesmedlem i Cyklistforbundet i Roskilde, John Ø. Jensen, skruet det sidste skilt op, der undtager cyklister for rødt lys.

• Hoejresving

Formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn, har sammen med bestyrelsesmedlem i Cyklistforbundet i Roskilde, John Ø. Jensen, skruet det sidste skilt op, der giver cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder i Roskilde.

”Roskilde var den første kommune i Danmark, der lavede forsøg med højresving for rødt for cyklister i signalregulerede kryds. Det gjorde vi i tre kryds allerede i 2011. Nu har Vejdirektoratet givet lov til, at det er tilladt at opsætte disse skilte i visse vejkryds i hele landet.
Cyklisterne i Roskilde har igennem årene givet tips til hvilke kryds, de ønskede skulle med, og det er i høj grad blevet imødekommet.
Alle signalregulerede kryds i hele kommunen er blevet screenet i forhold til kravene i lovgivningen. Det har medført, at der nu er der kommet 29 hjørner i i alt 11 nye kryds mere, hvor højresving for rødt er tilladt”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn.

”Vi har her i kommunen en politik om, at den bæredygtige transport være et brugbart alternativ til bilen. Det betyder, at flere skal gå, cykle og benytte kollektiv trafik. Og som et led i det, giver vi cyklister lov til at svinge til højre for rødt lys mange flere steder i Roskilde. Sammen med cykelruter i bymidten – fx imod ensretningen – giver det at svinge til højre for rødt lys cyklisterne en fordel frem for bilerne, når vi skal rundt i byen”, siger udvalgsformanden.

Fakta
Roskilde lavede forsøg med højresving for rødt for cyklister i tre signalregulerede kryds i 2011 - Algade/Hestetorvet, Kong Valdemarsvej/Algade og Københavnsvej/Ny Østergade.

Vejdirektoratet besluttede i 2017, at skiltningen i de tre kryds kunne blive permanent. Samtidig gav i direktoratet lov til, at det i hele landet nu er tilladt at opsætte disse skilte i visse vejkryds.

Nu er der kommet 29 hjørner i i alt 11 nye kryds til listen over steder, hvor højresving for rødt er tilladt.

De nye kryds er:

• Holbækvej/Låddenhøj
  • Holbækvej/Hyrdehøj
  • Holbækvej/Fælledvej
  • Spritkrydset (dobbelt kryds)
  • Sdr. Ringvej/Ved Ringen
  • Køgevej/Østervang
  • Køgevej/Sdr. Ringvej/Østre Ringvej
  • Vindingevej/Bymarken
  • Københavnsvej/Bymarken
  • Klosterengen/Byageren
  • Herregårdsvej/Himmelelv Sognevej

Dermed er det nu muligt at få ekstra medvind på cyklen i i alt 14 kryds i Roskilde samt i et enkelt kryds i Jyllinge ved Værebrovej/Møllevej. Krydset Københavnsvej/Østre Ringvej er en statsvej, og her er det også tilladt at smutte om hjørnerne. Det bliver altså ialt til 16 kryds i kommunen.

Lovgivningen stiller krav om, at der er cykelsti i både til- og frafart i de hjørner, hvor man skal svinge til højre for rødt.

Samtidig skal cykelstien have en vis minimumsbredde, så der er plads til at opdele cykelstien i en højresvingsbane og ligeud bane.

Derfor er der en række kryds i bymidten, hvor det ikke er muligt at indføre.

Veje og Grønne områder
Dato: 30. April 2020