Elbus operatør vinder klimaprisen

• Klimaprisen_2818_overaekkelse

Fotograf: CORO, Co-Lab

Firmaet Umove, som har vundet retten til at stå for kommunens kommende satsning på elbusser, er også blevet tildelt årets klimapris

Prisen er givet for, at Umove udviser stor risikovillighed, viser vejen i forhold til grøn omstilling af transporten og tør påtage sig serviceudfordringen ved at drive de kommende elbusser.

Det var formand for Roskilde Kommunes Klimaråd, Jeppe Trolle, som kunne overrække prisen til en glad direktør for Umove Øst, Tim Valbøll. ​

Fakta

Til april 2019 indsætter kommunen i samarbejde med Trafikselskabet Movia elbusser på alle ni kommunale buslinjer, som kommunen har fuld beslutningsret over.  Det gælder de travle bybusser 201A og 202A samt linjerne 203, 204, 205, 206, 208, 209 og 212. Tilsammen omfatter det ca. 2,8 mio. passagerer årligt.

Det er som nævnt firmaet Umove, der har vundet udbuddet for elbusser i kommunen. Busserne i Roskilde kommer fra verdens største busproducent - det kinesiske firma Yutong. De leveres om nogle måneder.

Allerede nu har der været rejsegilde på det nye garageanlæg til de i alt 20 elbusser. Anlægget ligger på Lykkegårdsvej i Roskilde Øst, og vil have ladestationer til busserne – som lader op om natten – og arealer til service, kontor osv.

Når busserne kommer ud at køre, svarer det til, at der pludselig kørte 470 flere elbiler rundt på vejene. De kunne hver køre 20.000 km om året - vel at mærke inden for Roskilde Kommunes grænser

Roskilde Kommune er "first mover" i Danmark med sådan en løsning, og er derfor også indstillet på, at de første måneder vil være en forsøgsperiode, hvor der af og til kan blive behov for at bruge ”gamle” busser indtil det hele er testet igennem.

Roskilde Kommunes Klimapris er på 50.000 kr., som doneres til et velgørende grønt formål efter eget valg. Det er Roskilde Kommunens Klimaråd, der for andet år i træk uddeler Klimaprisen.

Prisen er stiftet for at sætte fokus på lokale virksomheders indsats for omstilling til grøn og bæredygtig produktion og derigennem at inspirere andre virksomheder til at gå samme grønne vej! De øvrige kandidater til Klimapris 2018 var: Aquagreen, WeDoWood, CityLogistik og DAMIFO.

Prisen blev overrakt i forbindelse med dette års COconference på Roskilde Universitet, hvor der også blev præsenteret løsningsforslag på nogle af samfundets mest komplekse udfordringer.

De lokale virksomheder Argo, Boligselskabet Sjælland, De Forenede Dampvaskerier, DSV Transport, Fors, IST, Roskilde Kommune, Roskilde Festival og Rockwool havde inviteret innovatører fra hele landet til Roskilde for at give deres bud på, hvordan FNs Verdensmål kan bidrage til forretningsudvikling.

Trine Keinicke Sørensen
Dato: 20. November 2018