You are here

Mandfolk i fællesskaber og naturen

Af Mia Karrebæk, Sundhedscentret
I uge 24 sætter Roskilde Kommune fokus på mænds sundhed i forbindelse med den internationale kampagne ”Mens Health Week”. Ugen giver et indblik i, hvordan mænd kan få et længere og sundere liv i fællesskab med andre og ude i den friske natur.

Temaet i år er mænds sundhed i fællesskaber og naturen, og alle arrangementer tager netop udgangspunkt i dette. Roskilde Kommune har i samarbejde med nogle af kommunens lokale foreninger sammensat en række gratis tilbud kun for mænd i denne uge:

-  Vi ved, at der er mange fordele ved at være aktiv i naturen – det er godt både for den mentale, sociale og fysiske sundhed. De nære relationer har også stor betydning for hvordan man har det, og derfor er fællesskaber vigtige, når vi taler sundhed, ikke mindst når det handler om mænd. Vi er ikke altid så gode som kvinderne til at komme ud og møde nye mennesker, fortæller Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.   

Fra barsellivet til pensionslivet
I år er der både fokus på den yngre og ældre mand, som søger nye fællesskaber. Ugens arrangementer målretter sig nemlig til et bredt spektrum af mænd, både mænd på barsel, arbejdsmarkedet og pension.  

Årets program byder blandt andet på frisk luft i lungerne, ilt til hjernen, personlige oplæg og sved på panden, når der er alt lige fra foredrag om mandefællesskaber i Roskilde, mountainbiketur i Hedeland til madlavning i naturen på ægte overlevelsesmanér. 

Så hvorfor lige netop fællesskaber og naturen? Mange mænd halter efter kvinderne, når det handler om at skabe nye sociale relationer, og derfor er det centralt, at der findes gode fællesskaber i lokalmiljøet, man kan tage del i, fx Mandefællesskaber, Herreværelset eller et motionsfællesskab. I naturen er der rum for alle – det kan være vandreture eller cykelture, men også for dem, der ikke ser sig selv i et fitnesscenter eller i den lokale idrætsforening.

Ulighed i sundhed
Mænd oplever oftere ensomhed end kvinder, og det har betydning for deres helbred og sundhed. At være en del af et fællesskab forebygger ensomhed og isolation og skaber livskvalitet. Mange mænd ser fællesskaber som vejen til fysisk og mental sundhed.
I løbet af ugen er der også mulighed for at deltage på kommunens træningshold for kræftramte mænd. ”Alle på holdet har kræft i en eller anden form, og det behøver vi som sådan ikke at snakke om. Alle ved, hvordan det er at få kemo, og at vi alle gør det bedste, vi kan til træning”, fortæller Uffe Englund, deltager på kræftholdet. 

Og netop fællesskabet og naturrum er vigtigt, hvor mænd kan åbne op og tale mere frit sammen – mand til mand. 

Læs mere om de forskellige arrangementer på www.roskilde.dk/mhw 

FAKTA
•    Mænd i Danmark lever i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinder og rammes hyppigst af de fleste sygdomme.
•    De 25 pct. dårligst stillede mænd lever 10 år kortere end de 25 pct. bedst stillede mænd – og forskellen øges.
•    45 pct. af de ufaglærte mænd er enlige, og enlige mænd lever omkring 7 år kortere end mænd parforhold.
(Kilde: Forum for Mænds Sundhed)
 

Dato: 07. Juni 2019

Senest opdateret:

07. Juni 2019