You are here

Mister du nemt pusten?

Af Johanne Breum Jacobsen, Social, Job & Sundhed
Omkring 600.000 danskere lider af en lungesygdom, men rigtig mange er endnu ikke klar over det. Men det er der råd for, for på Lungedagen kan alle borgere i Roskilde Kommune nemlig få et gratis lungetjek.

Rigtig mange danskere overser symptomerne på en kronisk lungesygdom, som eksempelvis vedvarende hoste eller åndenød. Og netop derfor er det vigtigt at sætte fokus på området og symptomerne for at opdage lungesygdommen i tide. For hvis man reagerer i tide på de 'skjulte' symptomer, kan den rette behandling og rådgivning i sidste ende gøre stor gavn:

- Hoste kan virke harmløst, men det er noget, vi skal tage alvorligt. Og jeg forstår godt, det er svært. Vi har travlt i hverdagen, men heller ikke altid lyst til at undersøge helbredet nærmere. Med Lungedagen gør vi det lidt nemmere.  Alle har mulighed for at få et gratis lungetjek på RO's Torv. Så kan du få tjekket op på lungerne, mens du alligevel er ude og handle, siger borgmester Joy Morgensen.

Hvis man eksempelvis har haft åndenød ved lettere fysisk anstrengelse, hostet med eller uden slim, gentagne luftvejsinfektioner eller en pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end to måneder, så bør man få et lungetjek.

Gratis lungetjek til alle 

Man kan få et gratis lungetjek i forbindelse med den årlige Lungedag. Målingen kan afsløre, om du har en normal lungefunktion eller er ved at udvikle en lungesygdom som fx KOL eller astma. Selve målingen tager kun 10 minutter - og du får svar med det samme:

-  Alt for mange danskere ved ikke, de rent faktisk har en lungesygdom. Og vi ved, at jo hurtigere man kan få diagnosticeret en kronisk lungesygdom, jo bedre, for så kan man gør rigtig meget for stoppe udviklingen til det værre, forklarer Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og omsorgsudvalget.  

Du kan komme forbi og få et lungetjek:

Onsdag den 21. november kl. 14-17

i Byens Hus, Den Gamle Byrådssal, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde

Borgmester Joy Mogensen vil åbne arrangementet og byde velkommen, derefter vil det lokale Lungekor synge et par sange.

Resten af dagen vil der være mulighed for at få tjekket sin lungefunktion og lungealder, samt få målt kulilteindholdet i blodet. På dagen vil der være sundhedskonsulenter fra Sundhedscentret, sygeplejersker fra Roskilde Universitetshospital og frivillige kræfter fra Cafe Åndenød, den lokale afdeling af Lungeforeningen.

Derudover kan man også få mere viden om Sundhedscentrets forskellige tilbud til personer med en lungesygdom - eksempelvis KOL-skole, motionshold og rygestop-kurser.

Læs mere om Lungedagen eller læs mere om Sundhedscentrets indsatser.

FAKTA

  • Astma og KOL er de mest hyppige lungesygdomme
  • Tidlig opsporing, præcis diagnostik og korrekt behandling kan fjerne over 90 pct. af symptomerne hos voksne med astma.
  • Ca. 320.000 mennesker har KOL. Halvdelen, ca. 160.000, ved ikke, at de har sygdommen, fordi de enten ikke får diagnosen eller diagnosticeres forkert.
  • Lungedagen i Roskilde Kommune er et samarbejde mellem Cafe Åndenød, den lokale afdeling af Lungeforeningen, Roskilde Universitetshospital og Sundhedscentret.
     

Kilde: Lungeforeningen

Dato: 20. November 2018

Senest opdateret:

18. Marts 2019