Nu kører el-busserne i Roskilde

• Indvielse_af_elbusser_13_april

Borgmesteren og administrerende direktør i Movia, Dorthe Nøhr Pedersen, klipper snoren til den første prøvetur.

• indvielse_af_elbusser_13_april

De nye el-busser kan kendes på de to "pukler" på taget, hvor en del af batterierne er placeret.

• Indvielse_af_elbusser_13_april

Borgmester Joy Mogensen takkede den tidligere formand for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen - med barnebarn - da det var i hans formandstid, at arbejdet med at indføre el-busser startede.

• indvielse_af_elbusser_13_april

Lørdag den 13. april fik 100-vis af borgere en prøvetur i de nye el-busser. Nu er busserne sat i almindelig drift, og 2,8 mio. passagerer vil årligt opleve en meget stille og klimavenlig rejse. Roskilde Kommune er den første, der indsætter el-busser på alle linjer, der kører internt i kommunen.

Roskilde Kommune har nu indsat 20 el-busser, der vil have ca. 63.000 køreplanstimer om året, og køre tilsammen 1.4 mio. km.

Der er indsat el-busser på de to travle A-bus linjer - 201A og 202A - og 7 andre mindre linjer - 203, 204, 205, 206, 208, 209 og 212.

De to A-buslinjer 201A og 202A betjenes med i alt 11 busser og de øvrige 7 buslinjer med 7 busser. Der er desuden 2 reservebusser til alle linjer.

El-busserne reducerer udledningen af CO2 med ca. 1.400 tons pr. år. Det svarer til at el-busserne reducerer CO2-udledningen fra ca. 470 fossilbiler beregnet ud fra en CO2-udledning på 3 tons CO2/bil/år.

Bussen er udstyret med et 374 kWh kørebatteri, som giver en rækkevidde på 250-300 km. Til sammenligning har de største Tesla’er en batteripakke på 100 kWh. Bussens batteri er fordelt på 12 batteripakker. 5 batteripakker bagerst i bussen og 7 pakker på taget.

Busserne oplades på busoperatørens garageanlæg. Opladningen findes primært sted om natten, men nogle busser vil også blive opladt i løbet af dagen, hvor de holder en pause og får et ”skud” strøm.

Bussen kan lades med en ladeeffekt på op til 150 kW. Bussen kan lades fuldt op på 2 timer (fra 12-100% SOC).

Roskilde Kommune

Udgiften for kommunen for at skifte fra diesel til el er tæt på 0 kr. (1 mio. kr. eller 2,7% af tilskuddet til busdrift).

Roskilde Kommune har indgået Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening, hvilket forpligter kommunen til en 2% årlig reduktion i CO2-udledningen fra kommunen som virksomhed i perioden 2007-2025.

Roskilde Kommune har skrevet under på den såkaldte ”Borgmesterpagt”, som forpligter kommunen til som minimum at opfylde en 35% reduktion i CO2-udledningen fra kommunen som geografisk område fra 2008-2020.

Movia

Movia har sammen med kommunerne og regionerne aftalt et fælles mål om, at busdriften skal være fossilfri i 2030. Roskilde Kommune er den første kommune, der indsætter el-busser på alle bybuslinjer.

Movia udbyder busdriften med kontrakter, som løber op til 12 år, og hvis ikke Roskilde Kommune fik mulighed for at omstille de øvrige bybusser til el nu, vil det kunne vare til 2031 før næste mulighed kom.

Movia modtager støtte fra EU's ELENA facilitet (under Horizon 2020-programmet) til at forberede omstilling af busser og havnebusser til eldrift.

Producenten

Busserne er produceret af kinesiske Yutong, som er verdens største busproducent. Busserne produceres i Yutongs produktionsanlæg i Zhengzhou i Henan-provinsens.

Yutong har en samlet produktionskapacitet på 400 busser om dagen.

I 2017 producerede Yutong knap 25.000 el-busser. Til sammenligning kører der i Danmark i alt 4.000 busser i kollektiv rutekørsel.

Der findes i dag ca. 400.000 el-busser i verden, hvoraf 99 % kører i Kina.

Umove

Det er busoperatøren Umove Øst, der har vundet udbuddet for el-busser i Roskilde Kommune.

Umove har opført et helt nyt garageanlæg på Lykkegårdsvej ved Trekroner.

Rejsekortudstyr, operatørens IT-systemer, infotainmentskærme, kameraer mv. er blevet eftermonteret på garageanlægget.

Operatøren har etableret et nyt energieffektivt vaskeanlæg med lavt vandforbrug. Vask af én bus tager 22 sek.

Veje og Grønne områder
Afdeling Veje og Grønne områder