You are here

Roskilde har el-busser på vej i bymidte

Af Lars Elmsted, Kommunikation, By, Kultur og Miljø
  • indvielse_af_el-bus

    Roskilde Kommune har også allerede nu høstet erfaringer med en enkel el-bus, som kører på A-ruterne. Nu vil kommunen have ren el-drift på de mest benyttede ruter - 201A og 202A.

Som den første kommune i Danmark udbyder Roskilde Kommune to busruter til ren el-drift. Det er ruterne 201A og 202A, der kører nord-syd og øst-vest gennem Roskilde by.

Byrådet har onsdag aften besluttet, at omlægge de to A-buslinjer til el-drift. Det sker i forbindelse med, at kommunens nuværende kontraktperiode for busdrift på ruterne udløber i december 2018.

”Roskilde Kommune går forrest i den grønne omstilling og indfører el-busser. Vi vil af med larm og luftforureningen i bymidten til glæde beboere, turister og handlende i Roskilde.  Vi har også en forpligtelse til at passe på vores klima. I en kommune hvor borgerne oplever at vandet stiger, så er vi forpligtet til at handle lokalt på en global problemstilling ”, siger borgmester Joy Mogensen.

Det vil koste kommunen en engangsinvestering på ca. 7.5 mio. kr. at opføre ladestandere ved endestationerne. Desuden har Movia fået 2,5 mio. kr. i tilskud fra Energistyrelsens Elbuspulje til hjælp til etablering af infrastrukturen. Kommunen forventer en årlig ekstra driftsomkostning på ca. 3,5 mio. kr. om året.

Roskilde Kommune satser på en model, hvor busserne lader op i nogle minutter, hver gang de kommer til en endestation.

Grønt opråb til Christiansborg

El-busser betaler i dag ca. 25 øre per megajoule de lader, mens en megajoule diesel beskattes med omkring 9 øre.  Tog og letbaner slipper med 0,1 øre per megajoule – under en halv procent af, hvad el-busser betaler.

”Skæve afgifter gør det dyrere for kommunerne at køre med el-busser end med diesel – og det er tude tosset – når vi i en kommune som Roskilde gerne vi gå forrest i den grønne omstilling. Der er behov for, at politikerne på Christiansborg får set på det her afgiftssystem, så den grønne omstilling i det mindste ikke modarbejdes af Folketinget”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Torben Jørgensen.

Kommunens Plan- og Teknikudvalg har tidligere besøgt Gøteborg og set på el-busser. Roskilde Kommune har også allerede nu høstet erfaringer med en enkel el-bus, som kører på A-ruterne.
Endelig har kommunen være i dialog med en række interessenter fra busbranchen – både dem, der producerer busserne og dem, der til dagligt står for busdriften.

Yderligere oplysninger:

Formand for Plan- og Teknikudvalget, Torben Jørgensen
28 35 18 89, torbenj@roskilde.dk

Trafikplanlægger Jens Toudal Jessen, Roskilde Kommune
46 31 37 12, jenstj@roskilde.dk

Dato: 30. Marts 2017

Senest opdateret:

18. Marts 2019

Kommentarer

elbus

Det var ikke længe vi havde glæde af dem, batterierne for dårlige, blev sendt ud om morgenen hentet hjem om formiddagen, havde det været hybrid var det aldrig sket.

Linie 2A

Hvornår kommer der el busser på linie 2A Hvad mærke bliver der.

2A

Hej Bjarne
Vi har jo ikke en linje 2A i Roskilde, men 201A og 202A.
Du kan læse mere om udbuddet her: http://roskilde.dk/nyheder/borger/roskilde-vaelger-fuld-model-elbusser
Mvh Lars Elmsted