You are here

Roskilde Kommune nedlægger flygtningeboliger

Af Lise Hammershøj, Social, Job & Sundhed
Strømmen af flygtninge er faldet så meget, at Roskilde Kommune nu reducerer antallet af indkvarteringspladser kraftigt. Målet er at reducere kapaciteten med 123 pladser over to år.

I løbet af de seneste måneder er tilstrømningen af nye flygtninge faldet markant. Udlændingestyrelsen har justeret antallet for 2017 fra 314 til 97 personer, mens antallet for 2018 forventes at blive 53. Derfor går kommunen nu i gang med at nedlægge nogle af de pladser, som bruges til indkvartering af flygtninge:

- Vi skal selvfølgelig undgå at betale for indkvartering, vi ikke skal bruge. Derfor begynder vi nu at nedlægge pladser, ligesom vi udskyder lejen af Kurhusets anden fløj, forklarer Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Ingen overkapacitet

Generelt har Roskilde Kommune undgået de såkaldte tomgangspladser ved ikke at have haft overkapacitet i forhold til indkvartering af flygtninge. Det har krævet stor fleksibilitet og også en smule held. Og nedlæggelsen af de mange pladser skal også ske under hensyntagen til de mennesker, der bor i boligerne:

- Der er ingen, der pludselig bliver smidt ud af deres boliger: Vi nedlægger pladserne efterhånden, som borgerne flytter i permanente boliger eller også finder vi i god tid nye steder, de kan bo, ligesom vi også tager hensyn til familier, hvor børnene har skole og børnehave i nærheden, slutter Bent Jørgensen.

FAKTA:

  • Roskilde Kommune modtog 176 flygtninge i 2015 og 149 i 2016.
  • I første omgang fik kommunen tildelt en kvote på 314 flygtninge for 2017. Dette tal er gentagne gange nedjusteret og er nu endt på 97.
  • Senest har Udlændingestyrelsen meddelt, at kommunens kvote for 2018 forventes at blive 53 flygtninge.

Det samlede antal flygtninge er dog højere, idet omkring hver tredje flygtning får familiesammenføring typisk med ægtefælle og et eller flere børn.

HISTORIK:

  • I september 2015 besluttede Roskilde Byråd at købe villaer for at løse en del af kapacitetsproblemet til indkvartering af flygtninge.
  • Kommunen ejede i forvejen to villaer og siden september 2015 er yderligere syv villaer opkøbt og ombygget til formålet.
  • I december 2016 lukker Asylcenter Roskilde. Roskilde Kommune bliver herefter tilbudt at leje Kurhuset i Sankt Hans området.
  • Kommune takker ja til at leje den ene af Kurhusets to fløje fra januar 2017.
Dato: 06. Juni 2017

Senest opdateret:

18. Marts 2019