You are here

Cubo Arkitekter skal tegne nyt plejecenter i Hyrdehøj

Af michaeldn
Det bliver arkitektfirmaet Cubo Arkitekter A/S, der skal tegne det nye plejecenter i Hyrdehøj – borgmester Joy Mogensen præsenterede vinderprojektet mandag.

Fem hold har deltaget i konkurrencen om, hvem der skal tegne Roskilde Kommunes nye plejecenter i Hyrdehøj. I Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena, på vegne af en enig dommerkomite, udpegede Joy Mogensen Cubo Arkitekter A/S som vinder.

  • Vinderen har tegnet et flot fremtidens plejecenter, som er særligt indrettet til ældre med forskellige grader af demens. Jeg er sikker på, at dette gennemarbejdede projekt vil give de ældre en bedre hverdag. Cubo har virkelig fanget, hvad det er vi vil med det nye center, så centeret bliver en markant og integreret del af Hyrdehøj bydelen. Tillykke til Cubo – og tillykke til de ældre, siger borgmester Joy Mogensen. 

Det er en enig dommerkomité, som har valgt det forslag, arkitektfirmaet Cubo Arkitekter har udarbejdet i samarbejde med firmaerne Force4 Architects, Balslev Rådgivende Ingeniører samt Henrik Jørgensen Landskab.

  • I juryen har vi lagt vægt på, at det vindende forslag giver os et plejecenter, de ældre kan føle sig hjemme i. Placering og disponering af bebyggelsen samt indretning af gårdrum og udearealer er overbevisende godt løst. Forslagets koncept understøtter på bedste vis ønsket om, at det er muligt at indgå i fællesskaber efter ønsker, evner og behov. Plejecenteret bliver let at overskue, og der er korte afstande for personale, beboere og besøgende, siger Morten Gjerskov der er formand for dommerkomitéen samt formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Dertil er der også taget særlige hensyn til de demente beboeres muligheder for at færdes både ude og inde og mellem servicefunktioner og de centrale fælles opholds- og spisearealer.  Både udformningen af det åbne landskab og de indre haver er forbilledlig og vidner om indlevelse og respekt. Der skabes et udemiljø, der kan gradueres til personer med forskellige stader af demens.

Samtidig skal projektet roses for, at det giver mulighed for et godt samspil med omgivelserne. Det er en vigtig social dimension, som vil sikre, at plejecentret integreres i forhold til lokalområdet.

 

Fakta

Det kommende plejecenter skal opføres i Hyrdehøj i Roskilde by. Plejecenteret opføres med 64 plejeboliger, 30 boliger til rehabilitering samt 10 boliger til udviklingshæmmede borgere. Der skal samtidig være dagcenter for hjemmeboende borgere samt træningslokaler. Samtlige plejeboliger placeres på stueplan og skal dermed skabe et unikt samspil med udearealer i form af beskyttende demensvenlige haver, hvor beboerne kan færdes frit i tryghedsskabende rammer.

Byggeriet tager udgangspunkt i de veldokumenterede resultater fra Statens Byggeforsknings­instituts kortlægning af indretning af plejeboliger for borgere med demens.

Dommerkomitéen har bestået af Sundheds- og Omsorgsudvalgets medlemmer med formand Morten Gjerskov i spidsen samt fire fagdommere. Konkurrencen er afgjort på baggrund af to faser. I første fase deltog fem prækvalificerede arkitektfirmaer. To forslag gik videre til anden fase.

Det er muligt at se alle fem projektforslag i Byens Hus frem til og med lørdag den 25. juni 2016.

Det nye plejecenter forventes at være klar til indflytning ved udgangen af 2018.

Dato: 20. Juni 2016

Senest opdateret:

24. Januar 2018

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.