You are here

Er du i risiko for at udvikle type 2-diabetes?

Af Sundhedscentret
  • Verdens Diabetes Dag

    Verdens Diabetes Dag

I anledningen af Verdens Diabetes Dag den 14. november kan du i Roskilde Kommune besøge udvalgte apoteker og gratis få testet, om du har risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80 % af det samlede antal diabetikere. Det blev tidligere kaldt gammelmandssukkersyge, da det primært var ældre mennesker, som fik den, men betegnelsen i dag er misvisende, da type 2-diabetes også rammer yngre personer.

I Roskilde Kommune sætter man fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes i forbindelse med Verdens Diabetes Dag:

"Desværre er det sådan, at type 2-diabetes er en skjult sygdom for mange, og hvis det ikke bliver opdaget i tide, kan man udvikle senfølgesygdomme, som dårligt syn og besværet gang. Heldigvis kan man leve godt og længe med diabetes, hvis man lever sundt. I forbindelse med Verdens Diabetes Dag gør vi en indsats i Roskilde for at sætte fokus på tidlig opsporing, på at forebygge risikoen for at udvikle følgesygdomme og på at sikre et godt helbred, hvis du først har fået sygdommen", udtaler Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget. 

Den 14. november kan man få en gratis risikotest følgende steder:

  • Dom Apoteket, Algade 51 kl. 10.30-12.30
  • Svane Apoteket, Skomagergade 19 kl. 14.00 -17.00
  • Svane Apoteket, Ro's Torv kl. 11.00-13.00

Testen består af syv spørgsmål, f.eks. alder, arvelighed, vægt og blodtryk. Du kan også blive vejet og få målt dit blodtryk, hvis ikke du allerede kender dine tal.

Hvis du er i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes, er det vigtigt, at du får målt dit blodsukker hos din læge.

På dagen kan du møde frivillige fra Diabetesforeningen, personale fra apotekerne og sundhedskonsulenter fra Sundhedscentret, Roskilde Kommune, som giver gode råd og vejledning til, hvordan man kan forebygge type 2-diabetes.

Du kan gøre meget for at undgå type-2 diabetes

Type 2-diabetes er meget arveligt, men det er vigtigt at forstå, at der ikke kun er tale om den genetiske arv, men i den grad også den livsstil, vi 'arver'. Hvis man er disponeret for type 2-diabetes, er det ofte en usund livsstil, der er udslagsgivende for, at man udvikler sygdommen. Man kan derfor gøre meget for at forebygge sygdommen ved at spise sundt, være fysisk aktiv og undgå rygning samt overvægt. 

Læs mere om kommunens sundhedstilbud på roskilde.dk/sundhed

Tag risikotesten her

Du kan også tage Diabetesforeningens risikotest og bliv klogere på, om du har risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes. Tag testen på diabetes/risikotest.dk

(Kilde: www.diabetes.dk)

Kontakt

Sundhedscentret, Træning og Sundhed
Rådhusbuen 1
4000 Roskilde
Administration Social Job og Sundhed
Tlf 46 31 77 02
Dato: 12. November 2019

Senest opdateret:

12. November 2019