You are here

Flest nye virksomheder i Roskilde Kommune

Af Lise Hammershøj, Kommunikation
  • Mobil dæmning

    Roskilde-virksomheden, Environment Solutions, producerer mobile dæmninger til brug ved oversvømmelser. Foto: Environment Solutions

Når det gælder etableringen af nye virksomheder, har Roskilde Kommune den højeste rate i hele Region Sjælland – og de er gode overlevere. 80% af dem findes stadig efter to år.

De senere år er der startet flere nye virksomheder i Roskilde Kommune end i resten af regionen. Det seneste tal fra 2013 viser, at der blev etableret 330 virksomheder. Det giver en etableringsrate i Roskilde Kommune på 8,4 %, mens den i snit ligger på 7,2% i regionen og 7,4% på landsplan. Overlevelsesraten efter 2 år er ca. 80 % (2014):
- Jeg er rigtig glad for at se, at vi både har mange iværksættere i Roskilde, og at de også er dygtige til at finde fodfæste. På landsplan overlever kun omkring halvdelen af de nystartede virksomheder, så vi kan godt glæde os over en overlevelsesrate på omkring 80%, siger Roskilde Kommunes borgmester, Joy Mogensen (S) og fortsætter:
- Nu bliver kunsten at få virksomhederne til at vokse. Vi har mange små virksomheder, og her skal vi gøre, hvad vi kan for at bidrage til, at virksomhederne udnytter deres vækstpotentiale optimalt, mener Joy Mogensen.
Selvom 83% af de nystartede virksomheder forventer at øge omsætningen det kommende år, forventer kun en tredjedel nemlig at øge antallet af medarbejdere.

Et andet område, som er oplagt at have fokus på, er kommunens eksportvirksomheder.

Antallet af eksportvirksomheder i kraftig vækst
I 2014 havde 534 eksportvirksomheder hovedsæde i kommunen.  Dette er en stigning på over 20% i forhold til seneste analyse fra 2012, hvor der var 438 eksportvirksomheder i Roskilde Kommune. Tilsvarende er værdien af eksporten fra disse virksomheder steget fra 5,7 mia. kr. i 2012 til 7.1. mia. kr. i 2014.

Selvom det går den rigtige vej for eksportvirksomhederne, er det internationale perspektiv kommet endnu mere i fokus i den nye Erhvervs- og Vækstpolitik, der netop er vedtaget:
- Vi ved, at eksporterende virksomheder har højere vækstrater end ikke-eksporterende virksomheder. De tiltrækker investeringer og skaber arbejdspladser. Der er derfor oplagt at bidrage, hvor vi kan til at supportere eksportvirksomhederne samt inspirere de ikke-eksporterende virksomheder til at kigge ud over landet grænser, siger formanden for udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering i Roskilde Kommune, byrådsmedlem Lars Lindskov (K) og fortsætter:
- Tag fx Roskilde-virksomheder som græsproducenten DLF Trifolium og Environment Solutions, der bekæmper oversvømmelser med vand. Det er eksportvirksomheder, vi kan være stolte af, og som vi kan bruge som ledestjerner for andre virksomheder med eksportpotentiale, slutter han.

 

FAKTA

  • De to største brancher i Roskilde Kommune er erhvervsservice med 29% af beskæftigelsen og handel med 26% af beskæftigelsen.
  • I 2015 steg beskæftigelsen i de private brancher med 2,8 % i Roskilde Kommune, svarende til 457 fuldtidsjobs. Det er primært indenfor erhvervsservice, dvs. virksomheder der supporterer erhvervslivet. Erhvervsservice er fx virksomheder indenfor kommunikation, finans, forsikring og revision.
  • Tallene stammer fra rapporten ”VækstVilkår 2016”, som er en situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv i Roskilde Kommune. Analysen er udarbejdet af Center for Vækstanalyse, Væksthus Sjælland for Vækstforum Sjælland.
Dato: 23. Juni 2016

Senest opdateret:

29. Juni 2016

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.