You are here

Borgmester Tomas Breddam frygter konsekvenserne af regeringens udligningsplan
Af Simon Malte Olesen, Kommunikation
Regeringen vil med deres udligningsplan flytte 1,4 milliarder kroner yderligere fra kommuner i hovedstadsområdet mod kommuner i resten af landet. Borgmester Tomas Breddam frygter konsekvenserne af reformen.

- Vi har prøvet denne øvelse før, og jeg frygter, at vi ser ind i noget, der er mindst det samme nu. Sidste gang blev regningen 70 mio. kr., jeg kan kun frygte, at det bliver endnu værre denne gang.

Der er behov for et Danmark i balance, men regerings udkast er ikke svaret:

- Jeg kan godt forstå, at der er et behov for at skabe balance, men det her udkast skaber ubalance. Det er dyrt at bo og leve i hovedstadsområdet, og derfor er det mig en gåde hvorfor, at der ikke bliver set på rådighedsbeløbets størrelse.

- Familier i hovedstadsområdet har færre penge til rådighed, end hvis de boede et andet sted i Danmark, men de betaler alligevel for at holde skatten nede i resten af landet. Derfor er det ikke rimeligt, hvis de med de kommende forhandlinger om et nyt udligningssystem tvinges til at betale endnu mere til kommuner i resten af landet.

- Jeg er fortørnet over, at det nu ser ud til at Roskilde Kommune skal af med et væsentligt større beløb end tidligere. Vi betaler i forvejen rigtig meget - derfor mener jeg ikke, at det er rimeligt, at vi skal biddrage med endnu mere - det er jo skruen uden ende.

Det kommer til at kunne mærkes på kernevelfærden, forklarer Breddam:

- Vi har været igennem en stor sparerunde i år, med et sparebudget der rammer alle steder i kommunen -og det faktum, at vi skal af med flere penge til de andre kommuner betyder, at vi nok er nødsaget til at spare yderligere på kommunens kernevelfærd næste år - det er ikke rimeligt.

- Vi har en skatteprocent over landsgennemsnittet, og derfor finansierer vi i Roskilde Kommune vores egen velfærd - vi er ikke 'bare' begunstiget af et højt indkomstgrundlag, slutter borgmester Tomas Breddam.

Dato: 30. Januar 2020

Senest opdateret:

30. Januar 2020