You are here

De gør noget konkret for klimaet

Af Lars Elmsted, Kommunikation, By, Kultur og Miljø
 • Toejvask

  Lugt og kig på dit tøj, før du lægger det til vask. Hvis det lugter, eller der er pletter på, kan du overveje at lufte det i stedet og/eller pletfjerne. Brug vaskemaskinen som sidste udvej.

38 husholdninger fra Trekroner og Viby var sidste efterår - sammen med 270 andre husholdninger i Europa - igennem nogle hårde prøvelser. De havde nemlig meldt sig som forsøgspersoner i et stort EU-projekt, hvor det handlede om at sænke temperaturen i hjemmet 1 grad og vaske færre tøjvaske om ugen.

De hårdt prøvede trekroner- og Viby-borgere var gode! De reducerede deres ugentlige antal af tøjvaske med lige under 40 procent, fordi de blandt andet begyndte at overveje, om tøjet var beskidt nok til at blive vasket. Der var også generelt tilfredshed med at sænke indendørstemperatur til én grad køligere, end hvad de havde været vant til.

"Det er et rigtigt spændende forsøg, borgerne har været en del af. Det viser tydeligt, at det helt klart er muligt, at vi ændrer vores vaner, så vi bruger mindre energi. Det handler om viden, og det handler om motivation. Og det viste sig, at det var nogle meget motiverede Viby- og Trekronerborgere, som deltog", siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui.

"Klimaudfordringerne er ikke kun noget, vi skal løse politisk - og heller ikke kun noget, vi kan løse som forbrugere. Det handler om at ændre vores adfærd som forbrugere samtidig med, at vi politikere arbejder på at ændre transportsektoren, energiproduktionen osv. Her har vi et videnskabeligt forsøg, der viser at adfærdsændringer er mulige på europæisk niveau", siger udvalgsformanden.

Læs mere om projektet, og hvad du selv kan gøre.
Læs mere om anbefalinger til borgere, erhvervsliv og politikere

Fakta
Vil du selv prøve? Så kan du følge disse fem råd

 1. Lugt og kig på dit tøj, før du lægger det til vask. Hvis det lugter, eller der er pletter på, kan du overveje at lufte det i stedet og/eller pletfjerne. Brug vaskemaskinen som sidste udvej.
  Tænk på, hvor meget tid du sparer ved ikke at skulle sortere, vaske, hænge op og lægge sammen.
  Overvej om ikke den brugte bluse fortjener at blive lagt på plads i skabet igen sammen med det nyvaskede tøj.
   
 2. Spørg dine venner eller familie, om de vil tage det samme tøj på flere dage i træk. Hvis ikke så spørg hvorfor. Fortæl dem også, hvad du tænker om det. Det kan være svært at bryde med sociale forventninger. Men det bliver ofte nemmere, når man taler om det.
  Og tænk, hvis nu der ikke er nogen, der synes, du er et dårligt menneske, bare fordi du har den samme trøje på et par dage i træk?
   
 3. Skru ned for varmen derhjemme, og mærk hvordan det føles.
  Tal med dem, du bor sammen med - oplever I det forskelligt? Hvad er godt, og hvad er skidt ved de køligere temperaturer? Og kan det give mening hjemme hos dig, at have det lidt køligere, for eksempel i soveværelset?
  Respekter hinanden og anerkend, at temperaturer kan opfattes meget forskellige, alt afhængigt af kroppen der oplever den.
   
 4. Sig til dine venner, at de skal tage en ekstra trøje med, når de besøger dig. Og spørg dem, hvad de synes om den idé.
   
 5. Hvis du står overfor at flytte, så overvej, hvor meget plads du egentlig har brug for.

Kontakt

By, Kultur og Miljø Sekretariatet
Rådhusbuen 1
4000 Roskilde
Administration By Kultur og Miljø
Tlf 46 31 30 00
Dato: 10. Februar 2020

Senest opdateret:

10. Februar 2020