You are here

Røgfrit Roskilde fejrer de små og store succeser
Af Mia Karrebæk Juhler
Den 24. oktober afholder partnerskabet bag initiativ Røgfrit Roskilde årsmøde for alle samarbejdspartnere og interesserede.

Bag Røgfrit Roskilde står 22 partnere herunder blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Roskilde Tekniske Skole, Roskilde Boldklub og Roskilde Festival, i samarbejde med Sundhedscentret, Roskilde Kommune.

Partnerskabet blev iværksat for at realisere visionen om et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger i 2030. Et ambitiøst mål, som kræver, at Roskilde skal gå sammen med lokalsamfundet for at nå målet.

Der er indtil videre indgået 22 partnerskaber mellem Roskilde Kommune og lokale idrætsforeninger, kultur- og uddannelsesinstitutioner og frivillige entusiaster - alle med målet om at skabe gode og sunde rammer for vores børn og unge, således at det bliver sværere for dem at starte med at ryge samt hjælpe de, der ønsker at stoppe med at ryge.
 
"Vi har valgt at fokusere på børn og unge, da vi ved, at mange prøver at ryge første gang i ungdomsårene. Og jo tidligere man begynder at ryge, jo større er risikoen for at blive afhængig, og jo sværere bliver det at stoppe igen. Vi ved, at rygning er en af de største faktorer til at skabe ulighed i sundhed. For at give vores børn og unge gode forudsætningerne for at leve et sundt liv er det her vi sætter ind", fortæller Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
 
Partnerskaberne er vigtige byggesten for at nå visionen, og det er derfor også vigtigt at de enkelte partnere selv er med til at definere løsningerne og fuldføre egne ideer og tiltag for at skabe et røgfrit samfund.
 
Alle kan være med
Årsmødet byder på oplægsholdere udefra, som vil give deres bud på, hvordan man kan arbejde mod et røgfrit samfund. Blandt andre kommer Henrik Vestergaard Stokholm, rektor for Nyborg Gymnasium og fortæller om deres erfaringer med at indføre røgfri skoletid.


Vestegnens partnerskab "Bliv en vinder uden tobak" byder også ind med deres erfaringer om, hvordan man kan samarbejde på tværs af kommuner og sammen løfte den fælles udfordring.
 

Formålet med årsmødet er blandt andet at fejre de succeser, som det lokale initiativ har opnået det seneste år og samtidig et håb om at kunne generere en endnu bredere interesse og få flere med i samarbejdet. I Roskilde Kommune er man nemlig interesseret i at indgå samarbejde med flere lokale aktører, i håb om at de forskellige tiltag og indsatser tilsammen vil få en stor effekt og sammenhængskraft. Alle kan være med og bidrage til at skabe et Røgfrit Roskilde.
 
Fakta

  • Roskilde Kommune er, sammen med mere end 130 andre partnere, med i partnerskabet Røgfri Fremtid, som er initieret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
  • Partnerskabet Røgfrit Roskilde bygger på Collective Impact - en arbejdsform som har til formål at løse komplekse udfordringer i fællesskab.
  • Der er løbende flere partnerskaber på vej. Nyeste skud på stammen er Roskilde Handel og Roskilde Erhverv.
  • Hvor: Byens Hus, Stændertorvet 1 (Den Gamle Byrådssal), 4000 Roskilde
  • Hvornår: 24. oktober kl. 9-13. Tilmelding: send en mail til miakj@roskilde.dk.
     

Kontakt

Sundhedscentret, Træning og Sundhed
Rådhusbuen 1
4000 Roskilde
Administration Social Job og Sundhed
Tlf 46 31 77 02
Dato: 23. Oktober 2019

Senest opdateret:

23. Oktober 2019