You are here

Nyt botilbud lægger op til tæt samarbejde med regionen

Af Lise Hammershøj, Social- og Arbejdsmarkedssekretariatet
 • Toftebakkens indvielse med Joy Mogensen

  Der blev holdt taler for de fremmødte beboere, medarbejdere, politikere og samarbejdspartnere.

 • Overlæge Hanne Randskov Vinding fra Psykiatrien Øst i snak med Leni Grundtvig Nielsen og tidligere borgmester i Roskilde, Jette Kristensen, der begge er aktive i SIND Roskilde-Lejre.

  Der blev holdt taler for de fremmødte beboere, medarbejdere, politikere og samarbejdspartnere.

 • Toftebakkens åbning - talere og gæster

  Der blev holdt taler for de fremmødte beboere, medarbejdere, politikere og samarbejdspartnere.

Roskilde Kommune sætter ny målestok for et tæt samarbejde med den regionale psykiatri, når borgerne har brug for hjælp begge steder. Toftebakken har regionens Psykiatrien Øst som nærmeste nabo, og det vil give borgerne et mere sammenhængende forløb.

Roskilde Kommune har netop åbnet Toftebakken - Center for Socialpsykiatri. Det er ikke kun et nyt botilbud med 20 midlertidige boliger og én akutplads. Toftebakkens fire bygninger huser også vejlederkorpset VIRK, misbrugsbehandling samt socialpsykiatriens ledelse og administration, undervisnings- og mødelokaler.

På den anden side af hækken ligger regionens Psykiatrien Øst. Det skal fremme, at kommunens psykiske sårbare borgere skal opleve deres kontakt med psykiatrien og den soci­ale indsats gennem kommunen som et mere trygt og sammenhængende forløb:

- Det er tiltrængt, at vi får et bedre samarbejde region og kommune imellem på det her område. Borgere i vores botilbud kan have behov for akut psykiatrisk behandling en gang i mellem, og det vil nu kunne lade sig gøre lige rundt om hjørnet. Tilsvarende kan borgere, som er indlagt på en psykiatrisk afdeling hurtigere og lettere få kontakt med en af vore medarbejdere og forberede den kommende udskrivning. Vi kan også tilbyde misbrugsbehandling allerede under indlæggelsen, så den kan fortsætte i vores regi efter udskrivning. Det er et stort fremskridt i samarbejdet mellem kommune og region, forklarer Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune.

Roskilde Kommune og Psykiatrien Øst samarbejder allerede, men når man bor dør-om-dør, giver det enestående muligheder for at udvikle samarbejdet på tværs og skabe endnu bedre sammenhæng i støtten til borgerne. Derfor er Toftebakken et unikt tiltag – også på landsplan:

- Der bliver ofte refereret til Roskilde Kommune, når det gælder rehabilitering og inklusion. Roskilde er langt fremme i sine gode indsatser overfor psykisk sårbare borgere. Her tænker jeg bl.a. på vores sagsbehandlere, som hver uge kommer på psykiatriens sengeafdelinger for at lette tiden efter indlæggelsen, men også muligheden for at rykke hurtigt, hvis der pludselig er brug for en psykiatrisk vurdering af en borger. Det kan vi godt være stolte over. Men det tætte naboskab til Psykiatrien Øst har manglet i paletten og vil afgjort komme psykisk sårbare borgere til gode, siger Bent Jørgensen, fmd. for Beskæftigelses- og Socialudvalget. 

Tre eksempler på det unikke

 • Flere fremskudte sagsbehandlere: Som en af få kommuner har Roskilde ”fremskudte medarbejdere”, der hver uge kommer på psykiatriens sengeafdelinger og forbereder overgange til egen bolig eller et kommunalt botilbud. En stor succes som næste år udvides med yderligere to medarbejdere.

 • Misbrugsbehandling: Roskilde Kommune tilbyder misbrugsbehandling på flere botilbud og udvider samarbejdet med Psykiatrien Øst om borgere, som både har psykiske og misbrugsproblemer.

 • Toftebakkens akuttilbud: Borgere kan få et par overnatninger eller bare en god samtale, hvis man pludselig oplever en voldsom krise af en eller anden slags. Hvis der er brug for psykiatrisk vurdering af borgerens situation, så kan den nu fås ”lige rundt om hjørnet” hos regionen.

Toftebakken bliver arbejdsplads for ca. 60 medarbejdere i den kommunale socialpsykiatri.

 

Dato: 14. November 2016

Senest opdateret:

11. Marts 2019