You are here

Rent drikkevand igen

Af Carina Deschler, Kommunikation
Du kan igen bruge drikkevandet normalt. Det er ikke nødvendigt at lade vandet løbe, inden du bruger det.

De seneste prøvesvar på analyser af drikkevandskvaliteten fra Fors A/S viser, at kvaliteten af drikkevandet er tilfredsstillende. Derfor ophæver Roskilde Kommune anbefalingen om at koge drikkevandet – koldt vand direkte fra hanen kan igen bruges til at drikke, lave mad og vaske op. 

I de kommende uger vil Fors A/S overvåge vandkvaliteten dagligt.

Fors A/S forsøger at kontakte alle relevante forbrugere via SMS, hjemmeside og sociale medier. Roskilde Kommune opfordrer til at give beskeden videre til naboer og familie – især til de, der ikke bruger digitale medier.

Baggrund

Tirsdag den 1. september anbefalede Roskilde Kommune borgerne og virksomheder i Fors A/S’ forsyningsområde – altså i store dele af kommunen – til at koge drikkevandet. Det skete efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af drikkevandsprøver udtaget på Hornsherredværket, som viste forekomst af enterokokker og coliforme bakterier.

Hele ugen har Fors A/S overvåget vandkvaliteten nøje, og de seneste prøvesvar viser, at drikkevandet fra Fors A/S igen er tilfredsstillende. Derfor har Roskilde Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttet, at det ikke længere er nødvendigt at anbefale borgerne at koge drikkevandet.

Årsag til forureningen

Fors A/S undersøger, hvad årsagen til forureningen er. Den er endnu ikke fundet.

- Hos Fors A/S har vi skærpet fokus på at opspore den mulige årsag til forureningen, så vi undgår lignende situationer. Desværre kan vi endnu ikke sige, hvad den præcise årsag til forureningen har været. Vi kører med et udvidet prøvetagningsprogram af drikkevandet, og det fortsætter vi med, indtil vi i samarbejde med kommunerne vurderer, at vi igen kan følge de almindelige procedurer, fortæller produktionsdirektør i Fors A/S, Henrik Correll.

Du kan finde detaljer om forløbet på Fors hjemmeside.
 

Spørgsmål og svar

 • Kan jeg være sikker på, at drikkevandskvaliteten er i orden?

  Ja, du kan være sikker på, at drikkevandskvaliteten er i orden. Fors overvåger løbende vandkvaliteten jf. ISO 22000, så Fors sikrer rent drikkevand til deres kunder. Netop derfor slog Fors alarm, da prøver viste, at der var tegn på en forurening.

 • Har I fundet ud af, hvad der var skyld i forureningen?

  Fors har iværksat en undersøgelse af den mulige årsag til forureningen, så vi undgår lignende situationer. Fors ved, at forureningen er sket enten på Hornsherredværket eller i en af de tilhørende boringer, og vi ved, at årsagen ikke er at finde på vores ledningsnet.

  Fors kan desværre ikke sige, hvad den præcise årsag til forureningen har været, da det har været en forbigående forurening, der ikke længere kan måles i hverken produktion eller ledningsnet. Men Fors er i gang med at inspicere og foretage en fysisk vurdering af Hornsherredværket og de tilhørende boringer for at finde en mulig årsag til forureningen.

 • Hvorfor ved I ikke, hvordan forureningen er opstået?

  Fors kan desværre ikke sige, hvad den præcise årsag til forureningen har været, da det har været en forbigående forurening, der ikke længere kan måles i hverken produktion eller ledningsnet. Men Fors er i gang med at inspicere og foretage en fysisk vurdering af Hornsherredværket og de tilhørende boringer for at finde en mulig årsag til forureningen.

 • Er det noget, der sker jævnligt?

  Det er første gang, det sker i Fors A/S’ historie.

 • Ses lignende situationer andre steder?

  Det sker sjældent, men det er sket andre steder i Danmark.

 • Hvornår sker det igen?

  Det kan Fors ikke vide, men vi ved, at det sjældent sker. Fors gør vores bedste for at sikre dig rent drikkevand.

 • Hvad gør I for, at det ikke sker igen?

  Fors har iværksat en undersøgelse af den mulige årsag til forureningen. Hvis Fors finder årsagen, sætter vi ind på at stoppe den, så Fors sikrer, at den ikke kan skabe forurening.

Dato: 04. September 2020

Senest opdateret:

04. September 2020