Regler for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser

Er vi i gang - eller har vi saltet - på netop din cykel eller bilrute? Klik på den røde tekst her ovenfor og se, at stinettet og vejnettet skifter farve efter de aktiviteter, der er i gang.
Kommunen rydder sne og salter veje, stier og p-pladser i prioriteret rækkefølge. Vejene er inddelt som A-, B- eller C-veje.
Find din vej her:
Det overordnede vejnet, som kaldes A-veje, køres hele døgnet og alle dage. Stierne vinterbekæmpes alle dage i tidsrummet kl. 03-22.
Som 2. prioritet kommer de kommunale boligveje, som kaldes B-veje. Der udføres kun vintertjeneste på B-vejene på hverdage inden for normal arbejdstid og først når A-vejene er farbare. B-vejene vil kun blive vinterbekæmpet, hvis kommunen vurderer, at det er nødvendigt for trafiksikkerheden.
C-veje er offentlige veje, der ikke ryddes af kommunen.
Kommunen rydder også nogle private fællesveje og fællesstier.
Læs mere under "Få mere at vide om".
Som grundejer er det dit ansvar at sikre, at der ikke er glat på fortove og stier langs din grund. Du har pligt til at rydde sne og salte, snarest muligt efter snefald eller hvis det er glat. I praksis betyder det, at kommunen forventer, at du har ryddet sne og saltet inden du kører på arbejde, og at du gør det igen, når du kommer hjem, hvis det er nødvendigt.
Når du rydder sne på fortovet, skal du være opmærksom på, at der skal være en passage på mindst 1,5 meter. Hvis der ikke er plads til sneen langs skel, kan sneen lægges i kanten af kørebanen. I ekstreme vintre med meget sne kan det være nødvendigt at køre sneen ind på egen grund. Hvis nogen kommer til skade på fortovet, hvor du har rydningspligten, kan du drages til ansvar.
Når kommunen rydder sne på kørebaner og cykelstier, kan det ikke undgås, at der opstår snevolde ved indkørsler. Disse har grundejeren selv pligt til at fjerne.
Glemmer du at gruse eller salte helt hen til skraldespanden (i 1 meters bredde), kan du risikere at skraldemanden ikke kan hente dit affald. Det gælder også hvis du har glemt at lave hul i snevolden mellem fortov og kørebane.
Når du salter er 10-20 gram salt pr. m2 rigeligt i de fleste situationer. Inden du salter, bør du fjerne sneen med skovl eller kost. Fordel saltet jævnt - det skåner betonoverfladen og mindsker risikoen for glat føre. Det letter arbejdet, hvis du salter umiddelbart før sne eller isslag. Det bedste er en blanding med halvt grus og halvt salt.
Formålet med en saltlage er at bruge betydeligt mindre salt. Desuden virker saltlagen hurtigere.
En saltlage fremstilles ved at blande salt med lunkent vand i forholdet 1 del salt til 4 dele vand. Saltlagen spredes med vandkande med brusehoved. Du skal være opmærksom på, at vejsalt er tungt opløseligt. Derfor skal du røre i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Køkkensalt, som er lidt dyrere, er bedre egnet til fremstilling af saltlage. Det opløser sig hurtige og kan bruges med det samme.
På private fællesveje er det den enkelte grundejer, som har ansvaret for at udføre vintertjenesten på vejen, med undtagelse af enkelte fællesveje. Se "Private fællesveje og stier, der ryddes af kommunen".
Glemmer du at gruse eller salte helt hen til skraldespanden (i 1 meters bredde), kan du risikere at skraldemanden ikke kan hente dit affald. Det gælder også hvis du har glemt at lave hul i snevolden mellem fortov og kørebane.
Snerydning og salt / grus skal være klar, inden skraldemanden kommer.
Bor du på en privat fællesvej, skal du også sørge for, at der er ryddet sne og saltet eller gruset på selve kørebanen.
Der skal være lys på hele adgangsvejen og omkring din beholder eller dit sækkestativ, så skraldemanden ikke skal gå i mørke.
Er der udsigt til snevejr, bør du parkere din bil sådan, at kommunen kan komme til at rydde sne.
Parkering på smalle veje eller vendepladser kan betyde, at kommunens vinterberedskab ikke kan komme frem.
DMI varsel, hvor du kan se, om der er udsigt til f.eks. snestorm, fygning eller isslag.
Du kan naturligvis også følge vejrudsigten hos DMI via både hjemmeside og app - se byvejret i Roskilde.
Via Vintertrafik kan du på hjemmeside og app få vintermeldinger fra Vejdirektoratet og kommunerne i perioden 1. oktober - 31. april - se vintertrafik.dk.