Nye regler pr. 1. januar 2025.
Fra den 1. januar 2025 træder en ny lovgivning i kraft.
Fra årsskiftet er det kun autoriserede virksomheder med uddannet personale, som må håndtere asbestholdigt materiale.
Det vil sige, at privatpersoner fremover ikke må håndtere større mængder asbestholdigt materiale eller byggeaffald. Dette gælder også for borgere i Roskilde Kommune.
Kontakt en autoriseret virksomhed
Da du ikke længere selv må håndtere asbestholdigt affald, skal du kontakte en autoriseret virksomhed, der er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen til at nedrive asbestholdigt materiale, fx ved nedrivning af asbesttag, eller renovering af badeværelser med asbestholdigt fliseklæb.
Du kan finde en oversigt over autoriserede virksomheder via Sikkerhedsstyrelsens register.
Byggeaffald skal stadig anmeldes
Asbest er byggeaffald og skal derfor stadig anmeldes til Roskilde Kommune via vores anmeldelsesskema – også selvom det er en autoriseret virksomhed, der håndterer nedrivningen pga. asbestholdigt materiale.
Byggeaffald skal anmeldes senest 14. dage inden nedrivning.
Virksomheden må gerne foretage anmeldelsen, men borgeren er som bygherre ansvarlig for at byggeaffaldet bliver anmeldt.
Du kan læse mere om krav til anmeldelse af byggeaffald nedenfor.
Undtagelser til loven om håndtering af asbestholdigt materiale
Som udgangspunkt, må du, som privatperson, ikke længere håndtere asbestholdigt materiale. Dog er der få undtagelser til reglen.
Private og ikke-autoriserede virksomheder må håndtere kortvarigt nedrivningsarbejde, dvs. få stykker af asbestholdigt materiale.
Denne undtagelse kan ikke omgås, ved at udføre kortvarig nedrivning af flere omgange.
Vær opmærksom på, at ved omgåelse af disse regler kan det i værste tilfælde medføre en politianmeldelse af for ulovlig håndtering af asbestholdige materialer.
Nedenfor kan du læse et uddrag fra Arbejdstilsynets side, der præciserer krav til undtagelsen.
Uddrag fra Arbejdstilsynet
"Udgangspunktet for autorisationsordningen er, at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret til det. Dog må ikke-autoriserede virksomheder og private udføre kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter. Det følger af § 7, stk. 2, i bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet.
Formuleringen ”kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter” skal læses som et samlet udtryk for, hvornår et konkret nedrivningsarbejde kan udføres uden autorisation.
Kravet om autorisation kan ikke omgås ved at opdele en samlet arbejdsopgave i flere enkeltstående, ikke-autorisationskrævende nedrivninger.
I asbestbekendtgørelsen er der givet tre eksempler på kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter, nemlig nedtagning af
- enkelte asbestholdige tagplader,
- enkelte fliser fastgjort med asbestholdig fliseklæb eller
- enkelte rørbøjninger med asbestholdig isolering
Hensigten med eksemplerne er at give en indikation af varigheden og karakteren af det arbejde, der kan udføres uden autorisation, og som man kan sammenholde et konkret arbejde med.
Det er med eksemplerne hensigten at give en vis fleksibilitet i vurderingen af et konkret arbejde."
Læs den fulde tekst på:
Hvornår er nedrivning af asbest undtaget fra autorisationskravet? - Arbejdstilsynet
Byggeaffald
4000 Roskilde
Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage. |