Når madaffaldet er hentet af renovatøren køres til ud til ARGO. Her bliver madaffaldet læsset af i ARGOs nye aflæsserbygning. Bygningen har to aflæsningsporte, hvor renovatøren kan komme helt tæt med sin bil og vippe affaldet af. Derudover er der en port til aflæsning af madaffald til videreforarbejdning hos virksomheden Gemidan.
I aflæsserbygningen fordeler kranen madaffaldet i de forskellige siloer. I siloen til venstre lastes alt madaffaldet, der skal til Gemidan.
Madaffaldet køres derefter til forarbejdningsanlægget Gemidan i Ølstykke. Her bliver madaffaldsposerne åbnet med en poseåbner, inden det køres videre ind i ”pulperen”. Her bliver madaffaldet tilsat vand, som laver madaffaldet om til en grød, som kaldes pulp. Pulpen bliver presset igennem en sigte, som frasorterer andet materiale, som ikke er opløst i pulpen – det kan f.eks. være rester fra plastposer, som madaffaldet er afleveret i, kødben, ispinde og de stive stængler fra blomster. Derefter bliver pulpen transporteret fra Gemidan til Solrød Biogasanlæg.
Her bliver pulpen pumpet ind i store gæringstanke, hvor det behandles sammen med gylle og andet organisk materiale, f.eks. rester fra fødevareproduktionen. I gæringstankene nedbrydes og omdannes det organiske materiale ved hjælp af bakterier, der udvikler biogas. Processen efterlader en afgasset rest som består af vand, svært nedbrydeligt organisk materiale og plantenæringsstoffer, blandt andet fosfor. Det bliver i store tankbiler kørt direkte fra biogasanlægget ud til landmænd, der bruger det som gødning på markerne.
Biogas, der er renset til naturgaskvalitet, kan sendes ud i naturgasnettet, hvor det som andet naturgas kan bruges i industriprocesser, til opvarmning eller komprimeres og fyldes på tanke som brændstof til tung transport.
Kontakt Affald og genbrug
4000 Roskilde
Mandag - fredag | kl. 09 - 14 |
Du kan forvente svar fra os inden for 10 hverdage. |