Oplevelser og fællesskab
Oplevelser og fællesskab
Roskilde Kommune har mange unikke oplevelser at byde på. Alt fra musik, natur, kultur, erhverv, handel, fællesskab, service og uddannelse – det hele spiller i Roskilde Kommune fra Viby i syd til Jyllinge i nord.
Det spiller sammen, fordi alle borgere og aktører er med til at gøre det attraktivt, at bo, leve og opleve i Alle Tiders Roskilde.
Find en bolig, daginstitution og skole, der passer til jeres familie
Find en bolig, daginstitution og skole, der passer til jeres familie
Roskilde Kommune tilbyder et bredt udvalg af forskellige boligtyper.
Vi har tilsvarende et væld af vuggestuer, børnehaver og alternative pasningstilbud – og kan samtidig tilbyde valget mellem 18 folkeskoler og 9 privat- og friskoler.
Stærke fællesskaber med plads til dig - og god beliggenhed
Stærke fællesskaber med plads til dig - og god beliggenhed
Dertil kommer et frodigt kultur- og foreningsliv, samt fine erhvervsmæssige muligheder. Kommunen er derfor i klar vækst.
Tilmed ligger Roskilde så tæt på København, at storbyliv helt naturligt forenes med fred og ro.
Hvad findes i nærområderne?
Spørgsmål og svar
Roskilde Kommune består af Roskilde, Jyllinge, Viby Sjælland, Svogerslev, Gundsømagle, Vindinge, Gadstrup, Ågerup, Veddelev og Vor Frue.
Der er penge at spare på boligen til familien i forhold til en beliggenhed tættere på København. Vi byder på et utal af boformer; fra charmerende købsstadsvillaer i Roskilde by, parcelhuskvarterer i Vor Frue over supermoderne boliger i Trekroner til landidyl, tæt på fjorden og den kommende nationalpark. Vi har både byliv, højt til himlen, grønne vidder, skov og hav.
Roskilde
er en af Danmarks ældste byer, med en beliggenhed ud til den sydøstlige del af Roskilde Fjord. Den er hovedby for Roskilde Kommune midt imellem København, Ringsted og Holbæk.
Det er Danmarks 10. største by med knap 50.000 indbyggere. Roskilde Kommune tilhører Region Sjælland.
Med sin infrastruktur er byen et regionalt knudepunkt og byen er ideel både som fodgænger, som handicappet, på cykel, med det offentlige og i bil. Roskilde har også sin egen lufthavn.
Kulturelt kendes byen for Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet og Roskilde Festival, men kan tilbyde meget mere. Byen ligger for enden af Roskilde Fjord i et kuperet, grønt terræn.
Jyllinge
har knap 10.000 indbyggere ved Roskilde Fjord i Jyllinge Sogn.
Jyllinge ligger naturskønt ca. 7 kilometer fra Stenløse og 17 kilometer nord fra Roskilde. Byen har tre havne: Den store lystbådehavn i syd, den gamle fiskerihavn og en privatejet lystbådehavn i nord. Jyllinge har to skoler (Jyllinge skole og Baunehøjskolen), et indkøbscenter (Jyllinge centret), en svømmehal samt et motionscenter.
Viby Sjælland
er en stationsby med knap 4.500 indbyggere, beliggende i Syv Sogn. Byområdet dækker også bydelene Dåstrup og Gl. Viby.
Byen har jernbaneforbindelse fra Viby Sjælland Station mod fx Roskilde og København den ene vej og Ringsted og Odense den anden vej. Byen fungerer primært som satellitby og størstedelen af befolkningen arbejder i enten Roskilde eller København.
I Viby findes en del tilbud til borgerne, fx et bibliotek, borgerservicecenter og posthus. Der findes desuden læge, tandlæge, dagligvarebutikker, specialbutikker og frisører. Byens største idrætsforening hedder Viby Idrætsforening og der et aktivt kulturhus kaldet KulturCosmos. Der er gode grønne områder og god adgang til natur.
Viby har en folkeskole, der hedder Peder Syv Skolen og en privatskole, Viby Friskole. I Dåstrup ligger folkeskolen Dåstrup Skole.
Læs om Skousbo - Vibys nye bydel med 950 boliger
Svogerslev
er en by med knap 4.200 indbyggere, ca. 5 kilometer vest for Roskilde. Svogerslev har en velfungerende skole og et velfungerende foreningsliv med blandt andet KFUM Spejder, Svogerslev Gymnastikforening, håndboldforening og Klub Roskilde Vest, afdeling Søndergården.
I Svogerslev findes bank, bager og to dagligvareforretninger.
Vindinge
er en lille satellitby med ca. 2.200 indbyggere fem kilometer sydøst for Roskilde centrum
Gadstrup
er en stationsby med ca. 2.000 indbyggere. Byen ligger på jernbanestrækningen Lille Syd sydøst for Roskilde og rummer bl.a. en skole, Dagli'Brugsen, postbutik, fritidscenter, samt Klub Roskilde Syd, afdeling Gadstrup.
Gadstrup har også adskillige foreninger og frivillige organisationer, såsom FDF, spejdere, Gadstrup Idrætsforening, Gadstrup Motion, GIFs Venner og lignende.
Ågerup
er en lille satellitby med 1.440 indbyggere, 10 kilometer nordøst for Roskilde, otte kilometer nordvest for Hedehusene og 32 kilometer vest for København.
Veddelev
er en lille by med 1.138 indbyggere, beliggende ved Roskilde Fjord fem kilometer nord for Roskilde centrum. Byen har sin egen lokale boldklub Himmelev-Veddelev.
Vor Frue
har knap 700 indbyggere, et par kilometer syd for Roskilde. Byen er naboby til Roskilde Festival og har sin egen idrætsforening og kirke.
Roskilde Kommune har gode forhold og tilbud til børn i alle aldre.
Pasningsgarantien er garanteret i nærområdet, i modsætning til mange andre kommuner. Se mere om daginstitutioner.
Til jer med børn i skolealderen, kan I glæde jer over den høje kvalitet i skolerne, hvor der fokuseres på høj bogligt niveau, men med stor fokus på trivsel, kost, sundhed og motion. Se mere om skoler.
Vi har en gruppe ambitiøse ungdomspolitikere, som indfører konkrete initiativer, der involverer de unge. Et konkret eksempel er 'Like My Life', der styrker de unges deltagelse i det frivillige foreningsliv.
Roskilde Kommune er generelt et trygt, sjovt og aktivt sted at vokse op for børn og unge i alle aldre.
Som ung behøver man ikke flytte til storbyen for at blive uddannet. Roskilde Kommune byder på en lang række ungdoms- og videregående uddannelser.
Ungdomsuddannelser
- Roskilde Katedralskole
- Roskilde Gymnasium
- Himmelev Gymnasium
- Roskilde Handelsskole
- Roskilde Teknisk skole
- Tiendeklassecenteret
Videregående uddannelser
Roskilde Universitets Center (RUC) ligger i bydelen Trekroner og tilbyder Region Sjællands største uddannelsesinstitution. RUC udvikler og driver forskning og forskningsbaseret undervisning på højt internationalt niveau inden for og på tværs af de humanistiske, naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og teknisk videnskabelige hovedområder. Målet er innovativ, kritisk og tværfaglig forskning og uddannelse. RUC er et anderledes universitet som satser på gruppe- og projektarbejde. RUC har tæt dialog med omgivelser, internationalt, national og regionalt.
Risø DTU Campus (Teknisk eliteuniversitet) med international rækkevidde og standard ligger nord for Roskilde. De satser på naturvidenskab og teknisk videnskab og danner rammerne for 9.000 studerende og 5.000 medarbejdere. Risø bidrager til øget vækst og velfærd via uddannelse, forskning, myndighedsrådgivning og innovation.
Professionshøjskolen Absalon tilbyder seks forskellige uddannelser; Fysioterapeut, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, lærer, leisure management.
Roskilde blev kåret som årets handelsby i 2012.
Roskilde Kommune har et godt udgangspunkt for de kommende års erhvervsudvikling. Roskilde skal udvikles til Sjællands knudepunkt for viden- og oplevelsesvirksomheder. I rollen som knudepunkt er byen en attraktiv ramme om virksomheder med vokseværk og iværksættere med gode ideer.
Uddannelsesinstitutioner, forskningsmiljøer og virksomheder sætter deres præg på regionen og danner sammen med kulturlivet et godt fundament for det, man kan kalde regionens kreative kapital.
Erhvervsmæssigt er Roskilde et administrativt og kommercielt regionalt center. Byen er præget af få store, internationalt konkurrencedygtige virksomheder og en lang række små og mellemstore virksomheder, som klarer sig glimrende på deres respektive markeder.
Gennem mere end 1000 år har Roskilde udviklet en markant kulturel identitet. Et rigt og varieret kultur- og foreningsliv, domkirken og Vikingeskibsmuseet (på UNESCO listen over verdens mest betydningsfulde kulturarv), middelalderbyen, museerne (ROMU, herunder blandt andet Roskilde Museum og Ragnarock), Roskilde Dyrskue og Roskilde Festival, sætter byen på landkortet.
Kommunen har noget for alle; unge, gamle, børnefamilier og erhvervsdrivende.
Gå ikke glip af oplevelser. Find arrangementer i kommunens kalender roskildelive.dk.
Få inspiration til de gode oplevelser på VisitRoskildes hjemmeside
Roskilde Kommune har et rigt og varieret foreningsliv for både børn, unge, voksne og ældre.
Er du interesseret i at finde information om, hvilke idrætsforeninger, der er i kommunen kan du søge i Roskilde Kommunes foreningsportal.
Du kan søge på foreningsnavnet eller aktiviteten, eksempelvis
Du kan også sortere på postnummer, og se hvilke foreninger, der er i dit lokalområde.
Naturen er tæt på!
Roskilde Kommune er omgivet af et særdeles smukt og varieret landskab med kort afstand fra boligområderne. Du finder et mix af åbne landskaber, naturområder og friluftsområder.
Du kan finde gode muligheder for alle typer aktiviteter lige fra stille gåture til hæsblæsende sportsaktiviteter.
Vi kalder naturen omkring kommunen for Den Grønne Ring, fordi der strækker sig et grønt og blåt landskabsbælte omkring os.
Tag ud og oplev det hele selv!
Her er inspiration:
I Roskilde Kommune sorterer alle affald til genanvendelse. Det er godt for både vores miljø, pengepung og fællesskab. Men affaldssorteringen kan muligvis være anderledes, end du er vant til.
Flytter du i lejlighed?
Bor du fx i en boligforening eller andelsbolig, deler du affaldsbeholdere med dine naboer. Det er derfor et fælles ansvar, at jeres affald er sorteret korrekt.
Læs mere om affald, genbrug og sortering.
Flytter du i hus?
Hvis du har dine egne affaldsbeholdere på din nye adresse, skal du tilmelde dig Roskilde Kommunes affaldsordning. Det har du, hvis du fx flytter i hus eller i rækkehus.
Tilmelding til Alle Tiders Affaldsordning
- Tilmeld dig allerede inden, du flytter ind. Så henter vi dit affald fra og med indflytningsdatoen.
- Flytter du i nybyggeri, skal du muligvis også tilmelde affaldsbeholdere på adressen.
Husk, der kan være op til 14 dages behandlingstid.
Roskilde Kommune har i marts 2015 åbnet for en byfornyelsespulje til energirenoveringer af ejer- og andelsboliger udenfor fjernvarmeområdet i kommunen. Her gives der 25 % i tilskud til energirenoveringer, dog maksimalt et tilskudsbeløb på 15 000 kr.
Så sidder du i et hus med dårlig isolering, utætte vindue- og dørpartier, eller går du med tanken om at skifte energiinstallationen i din bolig ud med en mere energieffektiv og eller klimavenlig type, så vil Roskilde Kommune gerne hjælpe dig på vej.