Vores fineste opgave er at hjælpe børnene til at mestre livet
Hos os bliver børnene mødt og taget alvorligt. Vi har positive forventninger til alle børn - og vi arbejder målrettet på at få det bedste frem i børnene. Børn er små personligheder, der skal mødes som dem de er. Og vores fineste opgave er at hjælpe børnene til at mestre livet.
Vi har særligt fokus på inkluderende fællesskaber. Det har vi, fordi vi ved, hvor vigtigt det er at være en del af et fælleskab. En stor del af vores arbejde handler om at få det enkelte barn inddraget i meningsfulde fællesskaber, hvor barnet føler sig respekteret og mødt.
Voksne er ofte medaktører i legen
Vi har fokus på, at børnene lærer, mens de leger. I Børnehuset Sankt Hans Gade har vi indrettet institutionen med læringsmiljøer. Børn udvikler sig blandt andet gennem leg, både den frie leg og den voksenstyrede leg. De voksne vil derfor ofte være medaktører i legen for at hjælpe det enkelte barn til at samspille med de andre børn.
Hos os vil I møde en åben og ærlig dialog. Når forældre og institution sammen skal skabe den bedst mulige hverdag for barnet, skal vi prioritere det gode samarbejde - og vi skal turde at tale åbent om de udfordringer, der måtte være.
Kendskab til mad, nye smagsoplevelser – og madmod
I Børnehuset Sankt Hans Gade arbejder vi ud fra Roskilde Kommunes kostpolitik. Vi lægger vægt på, at den mad der serveres i børnehuset er økologisk, og vi har det økologiske spisemærke i sølv (60-90 procent økologi).
Vi har vores eget produktionskøkken, hvor der hver dag produceres sund, alsidig og varieret kost. Maden skal være sund, smage godt og være appetitvækkende – men måltidet er også et vigtigt pædagogisk læringsmiljø, som vi bruger meget tid på hver dag. Derfor har vi en vision for måltidet i Børnehuset Sankt Hans Gade: Børnene skal opleve glæde ved at spise og ved at være en del af et fællesskab. Børnene skal opnå kendskab til mad, få nye smagsoplevelser – og lære at være madmodige. Børnene skal kunne mestre måltidet og være selvhjulpne.
Søvn
Søvn er vigtig for børns udvikling og trivsel. I Børnehuset Sankt Hans Gade sover børnene ud fra deres individuelle behov. De helt små børn sover i krybbe eller barnevogn 1–2 gange om dagen.
Når barnet er ca. 2,5 år gammelt, sover det inden for på madras på gulvet 1 gang om dagen. Og når barnet kommer i børnehave, vil der stadig være mulighed for at sove midt på dagen – ved behov.
I Børnehuset Sankt Hans Gade vækker vi i udgangspunktet ikke børnene fra deres søvn, da vi ved, at søvnen er vigtig for børnene. Vi tror på, at børn vågner af sig selv, når de har fået den søvn de behøver.
Starter som harer, pindsvin og egern
Vi har plads til 33 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn.
Som nyt vuggestuebarn starter man på Hare-, Pindsvin- eller Egernstuen. Vi har valgt at blande små og store børn på stuerne, og derfor er børnene på samme stue med de samme voksne i hele deres vuggestuetid. Det sikrer ro, tryghed og nærvær. Der er 2 pædagoger og en medhjælper knyttet til hver stue.
Når børnene er omkring 3 år, rykker de videre i børnehaven. Her er børnene inddelt i 2 grupper med børn i alderen 3-6 år. Der er 2 pædagoger og en medhjælper knyttet til hver gruppe - og børnene er placeret i den samme gruppe, indtil de skal i SFO/skole.
Et smørhul tæt på by, havn, grønne områder og skov
Børnehuset ligger i et smørhul, tæt på havnen, byen, grønne områder og ikke mindst med bussen lige uden for døren til Boserup Skov. Husene blev bygget i 1964.
Vuggestuen består af tre stuer med en lang gang imellem. I kælderen har vi et stort rytmikrum. Her boltrer de største børn sig, når vi har rytmik, og ellers fungerer rummet som et ekstra legerum, når vi har brug for det. Ved middagstid bliver børnene puttet i vores liggehal.
Vuggestuen har direkte adgang til vores fælleshus "Lysningen", hvor de største vuggestuebørn spiser frokost. Fælleshuset forbinder vuggestuen med børnehaven, hvor børnene rykker ned, når de er ca. 3 år. I børnehaven har vi 2 stuer og en lang gang. Det er i børnehaven, at køkkenet er placeret.
Vildmark med bålsted, mudderkøkken, klatretræer, krat og ukrudt
Vores legeplads, både i vuggestuen og børnehaven, har en stor sandkasse, gynger, trillebakker, cykler, rutsjebaner og legehuse. Her er store træer og næsten altid læ. Vores legeplads er fyldt med hyggelige kroge, blomster, fuglehuse, gynger og cykler. I den fjerne ende af børnehavens legeplads, har vi "Vildmarken", som rummer både bålsted, mudderkøkken, klatretræer, krat og ukrudt.
Samarbejdet med forældrene
Vi vægter samarbejdet med jer forældre højt. Vi ved, at jeres barns trivsel i institutionen styrkes, når I er trygge ved at komme i institutionen og når I har tillid til personalet. Vi har fokus på en ærlig og åben dialog og forventer, at I har det samme.
Vi sætter altid god tid af til indkøring af nye børn, og i denne fase vil vi afsætte god tid til dialogen med jer.
I hverdagen kommunikerer vi løbende med jer om jeres barns trivsel. En gang om året inviteres I til en forældresamtale. Ved denne samtale tager vi udgangspunkt i dialogredskabet ”Hjernen og Hjertet”. Derudover afholder vi forældresamtaler efter behov.
Områdeledelse
Børnehuset Sankt Hans Gade er en del af område Vest, som desuden omfatter børnehusene Smedegade, Wiemosen, Troldhøj, Hyrdehøj, Kongehøjen og Skrænten samt Solgårdens Vuggestue.
Besøg os
Ring til os hvis I gerne vil på besøg – så kan vi aftale nærmere. Her under corona vil vi også gerne vise vores børnehus frem – men kun én forælder ad gangen.
Pædagogiske læreplaner
Rammer for dagtilbud (hent som PDF)
Kontakt Sankt Hans Gade Børnehus
4000 Roskilde
Åbningstiderne pr. 1/1 2024 er som følger: Mandag- Torsdag 6:30-16:45 Fredag 6:30-16:30 |
Vi har lukket på alle helligdage samt på enkelte andre dage - klik her og læs hvilke.